Един от най-простите начини да се погрижите за това имунната

Един от най-простите начини да се погрижите за това имунната ...

Съвети: Как да подсилим имунитета си чрез храненето.

Един от най-простите начини да се погрижите за това имунната ви система да остане силна и храненето ви балансирано по време на пандемията от коронавирус, е да се доверите на числата. Според турски експерти, "магическото" число в случая е три, пише БГНЕС.
Този модел на хранене, който се основава на принципа, че здравословната чиния винаги трябва да включва разнообразни продукти, диктува следното: при всяко основно хранене трябва да разделите чинията си на три категории хранителни групи. Една четвърт от чинията трябва да се състои от зеленчуци, другата четвърт трябва да се състои от пълнозърнести продукти, а 50% трябва да се състои от равни части плодове, високопротеинови храни и млечни продукти.
Лейла Пехливан, експерт по хранене и диетология в университета в Одрин, заяви, че напоследък препоръчва този модел и на пациентите си, които отслабват.
В изказване пред Анадолската агенция, Пехливан каза, че личната хигиена и тази на местообитанието, допринасят за поддържането на имунната система. Освен балансираната храна, редовната физическа активност и спокойният сън са важни за защитата срещу пандемията от новия коронавирус.
"За да се преодолее този труден период възможно най-лесно, е важно да изберете диета, богата на протеини, фибри, витамини, минерали и антиоксиданти за балансирано хранене", смята Пехливан.
Препоръчвайки да се даде предимство на зеленчуците и плодовете пред останалите групи храни, Пехливан обясни, че консумацията на цитрусови плодове е особено важна за ежедневното хранене. "Ако е възможно, изстисквайте малко свеж лимон в салати и ястия. Също така е добре да съхранявате у дома продукти с по-дълъг срок на годност, които са добри източници на фибри и минерали - сушени плодове, сушена бамя, патладжан, пипер и домати”, каза тя.
Пехливан заяви, че бобовите растения като леща, нахут и боб могат да се консумират ежедневно, като отбелязва, че бобовите растения, като страхотни източници на растителни протеини, са пълни с фибри и могат да се съхраняват дълго време, което ги прави идеални във времената на социална изолация.
Консумирането на риба поне два пъти седмично също е много здравословно, тъй като приемът на животински протеин е важен за правилно функциониращата имунна система, съветва още диетологът.

Източник: actualno.com