Един от най-престижните университети в света - Харвард, се оказа

...
Един от най-престижните университети в света - Харвард, се оказа
Коментари Харесай

Как събитията в Израел и Газа удариха университета Харвард

Един от най-престижните университети в света - " Харвард ", се оказа обиден от кървавата ескалация на спора в Израел и Ивицата Газа, откакто на 7 октомври терористичната формация " Хамас " извърши грубо нахлуване над Израел, а страната разгласи положение на война за първи път от 50 години и стартира контраатака.

Причината - след нападението против Израел, в което единствено за ден бяха убити най-малко 1300 цивилни израелци, измежду които дами и деца, а над 150 се оказаха заложници, палестински студентски групи в " Харвард " подписват декларация в поддръжка на палестинците. Те настояват, че контраофанзивата е " генодиц ".

Това се случва на фона на реакцията на целия цивилизован свят в отбрана на нападната страна.

Действията на студентските групи провокира остра реакция от едни от най-големите компании. Те настояха имената на подписалите се да бъдат оповестени от управлението на университета и тези хора да влязат в " черен лист ", с цел да е несъмнено, че бизнесът няма да наема чиновници измежду тях.

Съвместното изказване на студентските групи от Харвард провокира национално отвращение - от федерални законодатели през основни изпълнителни шефове от класацията Fortune 500 до някои от най-хубавите учени на университета. Изявението беше наказано от повече от 4000 филиала на Харвард в две отворени писма.

През седмицата, откогато е оповестено, студенти, свързани с групи, които подписаха изказването, се сблъскаха със закани и т.нар доксинг офанзиви. Една такава офанзива, да вземем за пример, съставлява камион, който демонстрира имена и лица на студенти и обикаля кампуса на " Харвард " в сряда, четвъртък и петък.

Висшето образователно заведение реагира уклончиво, не отбрани нито една от страните, не одобри и наказателни акции против подписалите изказването.

Така в събота над 1000 стачкуващи се събраха в двора на реномираното образователно заведение. Те застават на страната на палестинците от Газа, до момента в който се чака израелско нахлуване против " Хамас ", и упорстват висшето учебно заведение от Бръшляновата лига да е солидарно с тях.

Реакцията на бизнеса

Милиардерът Бил Акман, който управлява един от най-големите хедж фондове, настоя Харвардският университет да оповести имената на студентите и организациите им, които са се подписали под въпросното писмо. Изпълнителни шефове на огромни компании желаеха студентите, взели участие в подписката, да бъдат включени в " черен лист ". Междувременно някои от тях се дистанцираха от противоречивия документ.

„ Човек не би трябвало да може да се крие зад щита на анонимността, когато насочва изказвания, подкрепящи дейностите на терористите “, написа Акман в X (Twitter).

Главният изпълнителен шеф на Pershing Square Capital Management съобщи, че желае да се увери, че компанията му или други няма да наемат „ по нехайство “ студенти, принадлежащи към групи от " Харвард ", които пазят дейностите на " Хамас ".

„ Бих желал да знам, че в никакъв случай няма да наема тези хора “, включи се и Джонатан Неман, основен изпълнителен шеф на веригата заведения за хранене Sweetgreen.

Протестът

Съботната проява в двора на " Харвард " е взаимно проведена от Харвардския бакалавърски комитет за взаимност с Палестина и палестинските студенти в университета. Митингът в началото трябваше да се състои в петък вечерта, само че е бил отсрочен от съображения за сигурност. По време на митинга представител от комитета за взаимност в Палестина (КСМ) изиска " Харвард " да накара федералните чиновници да призоват за преустановяване на огъня в Газа и да разкрият директни и непреки вложения в компании, „ съучастници в геноцида и нарушение на човешките права по отношение на палестинците “.

Рабеа Егбария, юрист по правата на индивида и помощник в Инициативата за вяра, спорове и мир на Харвардското учебно заведение за богословие, осъди напъните за тормоз и заплашване на студенти, говорещи в поддръжка на Палестина.

„ Студенти от Харвард, които се осмелиха да приказват за живота на палестинците, са преследвани в кампуса. Ние отхвърляме изказванията, че когато палестинците приказват за живота си, това ги прави насилници ", разяснява Егбария.

„ Няма да има спокойно решение без заслужено решение “, добави юристът. Говорителят на КСМ също прикани президентката на университета Клаудин Гей категорично да осъди офанзивите против студенти, подкрепящи Палестина.

„ Трябва да осъдим и отхвърлим антипалестинския расизъм и тормоз, пред които са изправени студентите от " Харвард “, сподели той.

Реакцията на университета

Във видео известие от четвъртък Клаудин Гей отхвърли апелите да назове и накаже студентите, които вземат участие в взаимното изказване, подписано от КСМ и десетки други студентски организации. Изявлението назовава израелското държавно управление „ напълно отговорно “ за насилието.

Гей акцентира и уговорката на университета към свободата на изложение.

„ Ние не наказваме и не глобяваме хора за изложение на такива възгледи, само че това е надалеч от това да ги поддържаме “, съобщи тя.

По мотив писмото, обвиняващо Израел за спора, професорът по право Лорънс Трайб счита, че мнозина студенти в началото даже не са знаели какво подписват. Мнозина по-късно са отдръпнали поддръжката си за текста.

„ Някои от студентите, които са били въвлечени в тази заблудена акция, евентуално даже не са знаели, че подписват сходно изказване. Колкото и наивни и глупави да са били, считам, че би било прекомерна реакция да ги глобяваме за непрекъснато. Камо ли да публикуваме имената им и да намекваме, че в действителност са одобрили това, което терористите са създали на почтените израелци. “, написа Трайб.

Разнобой измежду стачкуващите

Коджо Ачеампонг, съосновател на Организацията за опозиция на африканците и афроамериканците, сподели на митинга в събота, че той е „ в цялостна поддръжка на съпротивата на Палестина против заселническия колониален режим на апартейд, който е Израел “. По думите му от " потисканите хора все се изисква да се оправдават за своите средства за избавление ".

Той направи съпоставяне с придвижванията против апартейда в Южна Африка и изясни по какъв начин тогава Западът е наричал тези борци " терористи ", а в този момент се назовават " освободители "

След митинга представител на комитета за взаимност към Палестина (КСМ) обаче отхвърли думите на Ачеампонг.

„ Този съответен човек, който приказва, не е член на КСМ и не приказва от името на КСМ. Ръководството на КСМ не е чело или преглеждало речите на ораторите преди митинга. “

„ Ние оставаме твърдо срещу насилието против цивилни и по никакъв метод не утвърждаваме каквото и да е обръщение, което толерира, безмълвно или гласно, насилието против цивилни “, добави той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР