Един от най-престижните световни кинофестивали, който открива 73-ото си издание

...
Един от най-престижните световни кинофестивали, който открива 73-ото си издание
Коментари Харесай

Берлинале ще подкрепи Украйна и Иран - Култура

Един от най-престижните международни кинофестивали, който открива 73-ото си издание в четвъртък (16 февруари), ще уважи с поредност от събития народите на Украйна и на Иран.

В изказването се показва, че Берлинале изрично жигосва нападателната война на Русия, която нарушава интернационалното право, и показва взаимност с народа на Украйна и с всички хора, които водят акции против тази война. Фестивалът поддържа и смелите стачкуващи в Иран, които се пазят против жестокия, недемократичен ръководещ режим, се споделя още в официалното съобщение, оповестено на уеб страницата на Берлинале.

Подкрепата ще се изрази специфични прожекции на кинофестивала, посредством полемики и тематични стратегии.

Жест към Украйна ще бъде насочен още на аления килим в четвъртък вечер, където са поканени украинският дипломат във Федерална Република Германия Олексий Макаев, креативен екипи на украински продукции и представители на интернационалния юношески кинофестивал „ Молодист ” в Киев и на Одеския интернационален кинофестивал.

„ Ролята на киното и на изкуството в иранската гражданска война ” е тематиката на полемика, която уредниците на кинофестивала са възнамерявали за 18 февруари с присъединяване на режисьорката Сепиде Фарси, актрисите Ясмин Табатабаи и Мелика Фуротан и на продуцента Фарзад Пак. Събитието ще събере за полемика ирански, кюрдски и афганистански кинодейци с политически представители.

Световната премиера на сантименталната комедия от Съединени американски щати „ Тя пристигна при мен ” (She Came to Me) на режисьорката и сценаристка Ребека Милър с присъединяване на Питър Динклидж, Мариса Томей, Ан Хатауей ще открие 73-ото издание на Берлинале в Берлинале Паласт в немската федерална столица в четвъртък вечер. Премиерата на кино лентата е отвън конкурсната стратегия, в границите на Специалната церемония на Берлинале.

Ребека Милър гостува на Берлинале през 2016 година отвън конкурсната стратегия в секция „ Панорама ” с „ Планът на Маги ”, а през 2009 година „ Няколкото живота на Пипа Лий ” бе в конкурсната стратегия на фестивала.

Билетите за прожекциите от другите стратегии на Берлинале са в продажба от понеделник, 13 февруари и се резервират онлайн.

В конкурсната стратегия са 19 кино лентата, а на кинофорума ще се показват общо 287 продукции от 67 страни. Публиката ще може да ги гледа в над 30 киносалона и зали в Берлин.

На 25 февруари вечерта членовете на интернационалното жури на 73-ото издание на Берлинале – Кристен Стюарт, която е ръководител, Голшифте Фарахани, Валеска Гризебах, Раду Жуде, Франсин Мейслър, Карла Симон и Джони То, ще разгласят лауреатите на осемте награди – „ Златна мечка ” за най-хубав филм и седем статуетки „ Сребърна мечка ”, в главната конкурсна стратегия. Американският режисьор Стивън Спилбърг ще бъде почетен със " Златна Мечка " за цялостния си принос в развиването на киното.

На церемонията ще станат известни и спечелилите в 10 разнообразни секции на Берлинале.

Берлинале тази година се организира изцяло присъствено за пръв път от 2020 година " След две години пандемия смяахме, че ще се върнем към нормалното - нашето първо Берлинале от 2020 година, само че всичко се промени ", сподели в изявление за " Скрийн дейли " преди дни изпълнителят шеф на фестивала Мариете Рисенбек, която оглави Берлинале през 2019 година Тогава за креативен шеф бе определен Карло Шатриан. " Трябваше да предоговаряме за всички наети зали, компании за механически услуги, даже кетъринга и хотелите. Заради войната и енергийната рецесия даже да си почнал да преговаряш с някого през август, когато стигнем до съглашение през декември, цените към този момент са се повишили. Това затрудни доста неща. Публиката на изкуството се завърна, само че отчасти, друга част не се завърна. Нашата роля е да мотивираме хората да се завърнат в кинозалоните и да гледаме дружно филми ", сподели директорката на Берлинале.

Берлинале е " неповторим, тъй като е място за посрещане на значими посетители и на звезди, само че и огромен фестивал за публиката ", сподели пред изданието Карло Шатриан. Той сподели, че програмата на кинофорума е амбициозна и е събрала филми, които са дръзки и които забавляват публиката: " Комбинирали сме филми, които дават много реален взор към света като документалния " Суперсила " на Шон Пен, с такива, които водят публиката надалеч от суровата реалност като " Семейство Фейбълман " на Стивън Спилбърг ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР