Един от най-популярните методи, който инвеститорите използват, за да направят

...
Един от най-популярните методи, който инвеститорите използват, за да направят
Коментари Харесай

Най-скъпите акции според приходите на компаниите им

Един от най-популярните способи, който вложителите употребяват, с цел да създадат извод дали дадена акция е надценена или не е съотношението цена към доходи (p/e – price / earnings). Той се пресмята като се раздели цената на 1 акция към годишния доход на една акция на компанията. Това действително демонстрира какъв брой вложителите са склонни да платят за всеки един $ доход, генериран от въпросната компания в границите на последната 1 година.  Средното равнище за акциите във водещия показател на американската борса S&P500 към август е към 30 – т.е. за всеки за всеки един $ годишен доход вложителите заплащат 30 $ в цената  на акциите, написа stokenews.

От средата на март, когато беше оповестена световна пандемия от ковид, динамичността в цените на акциите е невиждана. В резултат някои от книжата на  водещи софтуерни и фармацевтични компании нарастнаха извънредно доста, което се може да се изясни само с доста огромна религия в експоненциалния напредък на въпросните компании или в мощен умозрителен тласък. Така да вземем за пример съотношението p/e при Microsoft е 38, на Netflix е 82, до момента в който на Amazon е 128.

Дори и да наподобява високо на фона на p/e от 30, то има компании с пъти по-скъпи акции. Ето кои са книжата, за които вложителите заплащат най-вече към края на август 2020 година

Tesla – с изключение на, че създава електрически коли, компанията има изцяло нов метод по какъв начин се построява една кола. Чрез автоматизирано възобновяване на софтуера на по-късен стадий колата може да се усъвършенства, вместо морално да остарява. Освен това компанията отвори цех в Китай, построява подобен за акумулатори в Германия и скоро ще показа нови постижения в технологиите за предпазване на електрическа енергия. Цената на акцията се увеличи от 380 до над 2000 $ в границите на по-малко от шест месеца. Това значи, че съотношението цена/приходи на компанията се наду до 1038, само че огромна част от анализаторите чакат цената й да продължи да пораства.  

Zoom – платформата за видеоконферентни диалози стана изключително известна при всеобщото въвеждане на работа от у дома. Така цената на акцията изригна от 100 $ в средата на март до 295 $ все още. Съотношението на цена към доходи към този момент 1637 или 65 пъти над междинното за цялата борса.

Datadog създава артикул, който следи за продуктивността на IT екипи и бизнес консуматори, услуга, която е изключително нужна когато чиновниците не са на един кулоар разстояние от директния им началник. Ето за какво не е изненада, че цената на акцията се изстреля от 32 $ в средата на март до 88 все още, макар че компанията към момента няма огромен растеж на приходите. Ето за какво съотношението цена/приходи все още е 1230.

TEVА   - израелската фармацевтична компания е измежду международните водачи в секторите генерични медикаменти и специфични лекарства. От началото на COVID-19 рецесията цената й се увеличи от 6,7 $ до 12 $ през август. Според последния финансов доклад компанията има съответствие на  цена/приходи от 1010, като анализите чакат цената й да се усили с още 33%.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР