Един от най-популярните хранителни продукти е яйцето. Може да се

...
Един от най-популярните хранителни продукти е яйцето. Може да се
Коментари Харесай

Вижте как да приготвяте яйцата, така че да ви пазят от болести

Един от най-популярните хранителни артикули е яйцето. Може да се каже, че това е храна, която се употребява от дълбока античност. Отдавна се води и спор дали потреблението на яйца е по-скоро потребна или носи повече вреди във времето. Мненията са в действителност полярни и повода е в качествата на яйцето като храна.
То съдържа протеини и това е една от изгодите, само че пък вреди поради холестерола. За да се пази сърцето, диетолози постоянно поучават да се употребява единствено белтъкът, тъй като холестерол има в жълтъците.
Съотношението ползи-вреди в яйцето е забавно за сравнение. Към изгодите влиза яйченият протеин. Той доста елементарно и бързо се усвоява от организма. Затова на спортистите постоянно се предлага диета, съдържаща яйца. Аминокиселините в яйцата са другата изгода за растежа на мускулите.
Яйце има съвсем във всяка диета за намаляване, тъй като става въпрос на нискокалорична храна. Яйцето е едно от най-хубавите оферти за тези, които се борят да изгубят от тежестта си. То засища и е с оптимална цена за известна храна.
Към вредите от яйцата незабавно би трябвало да посочим холестерола. Отлагането му по стените на кръвоносните съдове е причина за тежки болести като атеросклероза, сърдечни проблеми.
Трябва да се обясни фактът, че към 80 % от холестерола в кръвта се създава от органите - черен дроб, надбъбречни жлези, вътрешности и яйчници при дамите. Далече по-малкият % идва от храна. При вярно хранене той няма да вреди, а ще извършва функционалностите си. Неправилно е храненето, при което се одобряват малко количество протеини, а повече бързи въглехидрати и мазнини.
Затова е значимо по какъв начин се подготвят яйцата, тъй че да бъдат потребни. При вярна кулинарна обработка те ще разкрият изгодите си, една от които е да пазят тялото от заболявания.
Болести като рак, диабет, сърдечни болести могат да бъдат избегнати, като в диетата се включат яйца. Те са богати на витамин D и наред с минералите и бета каротинът се получава отлично средство против възпалителни процеси, провокирани от свободните радикали.
Препоръките сочат, че с цел да бъдат здравословна храна, яйцата би трябвало да са твърдо сварени, по този начин са най-слабо калорични и по-диетични. Но по-голямата кулинарна обработка, лишава и от питателните им субстанции. Ако желаете да са по-питателна храна, оставете жълтъка по-рохък.
Най-доброто време да хапнете яйца, към които може да добавите малко зехтин екстра върджин, е заран за закуска. Освен варени яйца, потребно е и да приготвите бъркани яйца. Те ще се усвоят по-добре, в случай че ги сервирате с парче грейпфрути или фреш от портокал.
Друга рекомендация сочи да се подготвят на муден огън. Целта е да се усвоят добре. Рискът от салмонела, който носи тази храна, ще се избегне.
Диетолозите предлагат да се употребява масло от растителен генезис за подготвяне на предписания с яйца. Подходящо е кокосовото масло.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР