Един от най-паметните мачове в историята на US Open е

...
Един от най-паметните мачове в историята на US Open е
Коментари Харесай

Легенда почти колабира и изиграва най-паметния тайбрек на US Open

Един от най-паметните мачове в историята на US Open е отпреди 21 години - на 5 септември 1996 година. Става въпрос за 1/4-финалния конфликт сред Алекс Кореча и Пийт Сампрас. 22-годишният испанец изцежда силите на топ поставения американец в диспутирам за място на 1/2-финалите и води с 2:1, Сампрас изравнява и се стига до пети сет. Дори след четири часа игра няма излъчен победител и разумно се стига до съдбоносен тайбрек, който е повече от трагичен.

Тотално измореният Пийт Сам все по-често се обляга на ракетата си и едвам се държи на краката си. При 1:1 точки 25-годишният къдрокос американец се свива и повръща на корта. Невероятно! Наистина ли го е направил? Почти всички коментатори са единни: „ Пийт би трябвало да се съобщи! “.

Докато публиката и Кореча реагират умерено с целия си почит, съдията е безсърдечен с изцяло изтощения Пийт и крещи по микрофона: „ Време “, приканвайки Сампрас да продължи. Под аплодисментите на публиката защитаващият купата си от 1995 година американец сервира и печели идната точка. Публиката към този момент ликува, като че ли той към този момент е спечелил шампионата. Подкрепата държи Сампрас на крайници и в мача. При 7:6 точки и мачбол за Кореча международният №1 съумява да нанесе един от най-невероятните удари в историята на тениса. Въпреки че ракетата на Сампрас става все по-нефункционална след всяка промяна на топките, той нанася още едно воле и още един път се избавя от застрашаващата го загуба.

Следващите две точки към този момент не са именити. При втория си следващ сервис, който е със скорост 144 км/час, мъжът от Вашингтон изненадващо прави ас и към този момент има мачбол. Напълно втрещеният Кореча не може да повярва какво се е случило и приключва мача по най-лошия метод с двойна неточност. В разбора на американските коментатори участва изречението: „ Няма задоволително думи в британския език да се опише този миг “. На американските кореспонденти им липсват думите.

След малко здрависване победеният Кореча сяда на пейката и закрива лицето си с кърпата за ръце. Малко по-късно той признава в изявлението на корта: „ Ако бях аудитория, щях да имам възприятието, че съм виждам един от най-великите мачове в историята на тениса. Със сигурност това беше най-хубавият мач в моята кариера, само че в това време и най-лошият “.

Самият Пийт Сампрас не е в положение да излезе за изявление. В съблекалнята изцяло обезводненият тенисист получава течности интравенозно. Точно неналичието на течности, огромното напрежение и нечовешката изцеждаща борба би трябвало да носят виновността най-успешният американски тенисист за всички времена да бъде на крачка от колабиране на корта.

Сампрас се скрива след мача изцяло и в идващите дни не дава никакви изявленията. Два дни по-късно американецът се завръща на корта. На 1/2-финала международният №1 тогава изхвърля хърватина Горан Иванишевич в четири сета, а след още два дни печели финала с 6:1, 6:4, 7:6 против поставения под №2 Майкъл Ченг. Четвъртата купа на Пийт Сампрас от US Open е реалност.

По материал на Корсин МАНСЕР, Watson.ch
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР