Един от най-оригиналните и всестранно развити музиканти на XX век,

...
Един от най-оригиналните и всестранно развити музиканти на XX век,
Коментари Харесай

Музикални хроники: Нападение от ревност на сцената едва не уби един от най-ярките музикални таланти

Един от най-оригиналните и всестранно развити музиканти на XX век, Франк Запа е оставил след себе си необикновено завещание в над 30-годишната си кариера.

И всичкото това творчество съумява да сътвори, в случай, че умира едвам на 52 година от рак на простатата. Но тази невероятна кариера можеше да завърши доста, доста по-рано, и то по драматичен метод – още през 1971 година, когато 30-годишният Запа е в разцвета си.

Тогава неговото европейско турне с бандата му The Mothers Of Invention се трансформира в безпорядък с животозастрашаващи пропорции, а един злобен човек в публиката едвам не го убива. Нещата потеглят в неприятна посока още на концерта в казино „ Монтрьо “, Швейцария, когато почитател от тълпата пали сигнална ракета и провокира огромен пожар.

Целият клуб изгаря до основи и парадоксално дава вдъхновението за един от най-големите рок шлагери Smoke on the Water на Deep Purple. Макар че около пожара се ражда емблематичният китарен риф на Purple, случилото се не е добра вест за Франк Запа и The Mothers Of Invention.

Цялото съоръжение на групата е изгоряло и по тази причина пропадат плануваните дати във Франция и Белгия. Решени да продължат с концертите, музикантите се насочват към Лондон за две следващи шоута в Rainbow Theatre и наемат нужната техника.

Разярен почитател от публиката изкачва стъпалата до сцената и блъска Запа към по-долния етаж на залата, очакван за оркестъра. Фронтменът пада от близо 4 метра височина и претърпява толкоз тежки контузии, че в първия миг останалите от групата му го мислят за починал.

“Да, в бандата смятаха, че съм мъртъв ”, написа Запа в автобиографията си. „ Главата ми беше върху рамото, вратът ми беше закривен като че ли е строшен. Имах дълбока рана на брадичката, дупка в задната част на главата, счупено ребро, фрактура и на крайници. Едната ми ръка беше парализирана “.

Нападателят Тревър Чарлз Хоуел е арестуван от почитателите, до момента в който се пробва да избяга, и те го предават на хората от екипа на Запа, които – естествено – не се отнасят изключително отзивчиво с него, чакайки да дойде полицията.

Междувременно освен хората от групата на Запа са в незнание за положението му.

Пред залата настава безпорядък, защото се популяризира мълва измежду тълпата, че музикантът е мъртъв и близо час никой не знае какво тъкмо се случва с него. Важното е, че той оцелява, въпреки и с цената на съществени счупвания, тежка контузия на главата и пострадвания на краката, врата и гърба. Няколко седмици Франк Запа прекарва в инвалидна количка и му се постанова към момента да носи шина на крайници, когато се завръща на сцената съвсем година по-късно.

До края на живота си огромният музикант търпи последствията от офанзивата, защото единият му крайник остава по-къс от другия, а той страда и от хронични болки в гърба. Съставът на групата му The Mothers Of Invention се разпръсква на разнообразни направления по време на насилствената пауза, само че Запа намира сили да продължи с други хора и да твори интензивно до края на живота си.

Големият гений не разрешава даже нещо толкоз разтърсващо да го спре – само че какво се случва с нападателя му?

Тревър Чарлз Хоуел е наказан единствено на 12 месеца затвор и пред съда разкрива претекста за закононарушението си. Според него, приятелката му е била захласната по Франк Запа и Хоуел е работил в припадък на ревнивост. Само че в автобиографията си Запа написа, че агресорът е дал пред пресата разнообразни пояснения.

Едното от тях е, че музикантът заглеждал приятелката му, което Франк коментира, че е невероятно при цялото разстояние до публиката и поради светлините в лицето на свирещите. „ В такива случаи въобще не мога да видя публиката, все едно гледаш в черна дупка “, безапелационен е Запа. „ Така че вие изберете обичаната си версия “, приключва Франк с обяснението си по случая.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР