Един от най-опитните шпиони на Русия е издъхнал този понеделник

...
Един от най-опитните шпиони на Русия е издъхнал този понеделник
Коментари Харесай

Един от най-опитните шпиони на СССР/Русия издъхна в затвор в САЩ

Един от най-опитните шпиони на Русия е умрял този понеделник в килията си във федерален затвор в Съединените щати, оповестиха международните организации.

Бившият сътрудник на ФБР Робърт Хансен /на снимката/, който в продължение на години е шпионирал в интерес на някогашния Съветски съюз, а след разпадането му и за Русия, е умрял в килията си в затвор, където излежаваше 15 доживотни присъди за държавна измяна.

79-годишният Хансен е бил открит " в безсъзнание " в килията си рано сутринта в понеделник във федералния затвор " Супермакс " в град Флорънс, щата Колорадо. От пандиза потвърдиха новината, само че не разкриха повода за гибелта му, която бе установена на място от медицински личен състав.

Хансен бе задържан през 2001 година и се призна за отговорен за това, че е продавал класифицирана информация на Съветския съюз и след това на Русия от последните години на Студената война. През 2002 година бе вкаран в пандиза " Супермакс " в Колорадо.

ФБР го дефинира като " най-зловредният " разузнавач в историята на Съединени американски щати, защото в подмяна на 1,4 млн. $ и диаманти е предоставял на Кремъл сензитивна информация, касаеща националната сигурност на Съединените щати. Шпионската му активност стартира през 1985 година, девет години откакто става част от ФБР.

Когато си е сътрудничил с Комитет за Държавна сигурност (на СССР), Хансен е употребявал кодовото име Рамон Гарсия, предоставяйки на руската агентурна мрежа всевъзможни материали и документи на Съединени американски щати, до които е имал безграничен достъп, в това число отчети на контраразузнаването, държавни решения и данни от следствия, осведоми 20minutos.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР