Един от най-обичаните, талантливи и достойни родни музиканти се оказа

...
Един от най-обичаните, талантливи и достойни родни музиканти се оказа
Коментари Харесай

Как Орлин Горанов открадна песен на Майкъл Джексън

Един от най-обичаните, надарени и почтени родни музиканти се оказа забъркан в противен скандал с кражба на музика, без да има каквато и да е виновност. Това е Орлин Горанов. Композиторът на един от последните му шлагери непосредствено е копирал ария на Майкъл Джексън, записана преди повече от 20 години, представяйки я за своя. Родната звезда приел да извърши парчето, без даже да подозира за злоупотребата. Сега Орлин е унищожен поради позорната обстановка.

Проблемната ария на Орлин Горанов е „ Тунел от самотност ”, която направи своята премиера още напролет. Едва неотдавна обаче фенове на Майкъл Джексън инцидентно се заслушали в парчето, откривайки, че то звучи тъкмо като една от незавършените песни на Краля на попа. Въпросната мелодия е едва известна за необятната аудитория, само че добре известна на най-заклетите почитатели на умрелия преди 11 години международен реализатор. Името на песента на Джако е „ Fall Again ” и може да се откри в платформата Ютюб. Там може да се чуе и парчето на Орлин Горанов, с цел да се направи съпоставяне. Приликата се вижда незабавно даже и от неспециалисти, а за музикант е невероятно да не разбере, че става въпрос за една и съща мелодия.

Според формалната информация, като създател на музиката на българската ария се подписва Светослав Лобошки, до момента в който песента на Джексън е писана особено за него от Уолтър Афанасиев и Робин Тик. Краля на попа прави демо запис през 1999 година, само че песента по този начин и не е приключена. Демото е издадено 5 години по-късно. Така и не набира огромна известност, тъй че не е изключено Орлин Горанов в никакъв случай да не го е чувал. Водещият на предаването „ Последният печели ” по Българска национална телевизия в тази ситуация няма присъединяване в кражбата на музиката, а най-вероятно е жертва на недобросъвестните си създатели, както и на продуцента на парчето „ Тунел от самотност ” Игор Марковски, които са му предложили песента, настояват осведомени. Светослав Лобошки е известен най-вече като създател на песни за чалгата. Той от години записва части за фестивала „ Пирин фолк ” и за артисти на фирмите „ Пайнер ” и „ Ара ”, откри „ Уикенд ”.

Специално за „ Уикенд ” един от известните родни композитори свери нотите на двете песни. „ Всичко в българската версия е свалено едно към едно от Майкъл Джексън – естетика, тоналност, мелодия! Само с два променени тона в офанзивите, с цел да не го хване човек от раз ”, разяснява въпросният композитор, който пожела да остане неизвестен. Той посочи, че истинската ария е в Ми минор, а българското копие – в Си минор. Сравнението, което направи за „ Уикенд ”, е в Ла минор, а задачата – да покаже ясно еднаквостта на мелодичната и хармоничната линия.

Родни музиканти към този момент търсят контакт с компанията, която държи правата над творчеството на Майкъл Джексън, с цел да я уведомят за злоупотребата.



Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР