Един от най-неочакваните продукти, които бяха представени на събитието Microsoft

...
Един от най-неочакваните продукти, които бяха представени на събитието Microsoft
Коментари Харесай

Microsoft представя deepfake инструмент на Ignite 2023

Един от най-неочакваните артикули, които бяха показани на събитието Microsoft Ignite 2023, е инструмент, който може да основава фотореалистични аватари и да ги анимира, с цел да произнасят изречения, които не са изречени от лицето, което съставляват.

Azure AI Speech text-to-speech avatar, е тази нова функционалност, която сега е налична в обществена предварителна версия, като дава опция на потребителите да генерират видеосъдържание, в което аватар приказва. Потребителите реализират това, като качват изображения, наподобяващи намисления човек, и дават сюжет, който да бъде изговорен. Инструментът на Microsoft употребява модел за анимиране на аватара, като в същото време употребява обособен модел за превръщане на текст в тирада, който може да бъде или авансово основан, или подготвен по гласа на лицето - за вербализиране на сюжета.

В обява на блога на Microsoft се афишира капацитетът на този инструмент, като се акцентира неговата успеваемост при правенето на видеоклипове за образование, показване на артикули и свидетелства на клиенти. " Можете да употребявате аватара, с цел да създавате разговорни сътрудници, виртуални асистенти, чатботове и други ", написа Microsoft в блога си.Предлагайки многоезични благоприятни условия, тези аватари могат също по този начин да употребяват модели на изкуствения разсъдък, като GPT-3.5 на OpenAI, с цел да дават отговор на вербални запитвания от клиенти.

Въпреки това, Microsoft адресира капацитета на инструмента за корист, като признава рисковете, свързани с сходни технологии в предходни случаи, познати като Deepfake. Добър образец е злоупотребата с технологиите за генериране на аватари от стартъпа за изкуствен интелект Synthesia за агитация и подправени новинарски известия, написа TechCrunch.

За да се оправи с етичните усложнения, Microsoft постанова избрани ограничавания. Първоначално клиентите на Azure ще имат достъп единствено до авансово основани аватари, до момента в който персонализираните аватари остават функционалност с " стеснен достъп ", подлежаща на регистрация и лимитирана до съответни случаи на потребление, както е посочено от Microsoft.

Въвеждането на тази функционалност също поражда обилни етични съображения, изключително като отражение на неотдавнашните опасения, изтъкнати по време на стачката на SAG-AFTRA, свързани с потреблението на изкуствен интелект за основаване на виртуални сходства на артисти.

За да предотврати правните затруднения, Microsoft изисква " категорично единодушие " посредством записано изказване, преди потребителите да могат да синтезират гласовете си за персонални аватари. Понастоящем достъпът до инструмента е стеснен посредством регистрационен формуляр, като потребителите са задължени да съблюдават съответни насоки, ограничаващи потреблението на персоналния глас до избрани приложения, лишени от наличие, основано от потребителя, или наличие с отворен край, осведоми TechCrunch.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР