Един от най-могъщите украински олигарси ще остане в ареста в

...
Един от най-могъщите украински олигарси ще остане в ареста в
Коментари Харесай

Украински милиардер е задържан за мащабна корупционна схема

Един от най-могъщите украински олигарси ще остане в ареста в идващите два месеца по съмнение в машинация и пране на пари, оповестява BBC.

Твърди се, че за седем години Игор Коломойски е изнесъл незаконно 14 милиона $ в чужбина. Трансферите са ставали посредством банки, които той управлява.

Адвокатите на Коломойски споделят, че украинецът няма да внесе гаранция и ще апелира правосъдната заповед.

Случаят е следващия ход в антикорупционната акция на Украйна, която води президентът Володимир Зеленски.

Кадри от украинската телевизия в събота демонстрират по какъв начин Коломойски е отведен от областен съд в Киев, облечен в горнище на спортен екип на локалния ФК Днепър. Неговият бранител споделя, че все още той е арестуван в централата на Службата за сигурност на Украйна (SBU) в Киев.

„ Установено е, че през интервала 2013 - 2020 година Игор Коломойски е легализирал повече от половин милиард гривни (14 милиона долара), като ги е трансферирал в чужбина и е употребявал инфраструктурата на банки под негов надзор “, написа в изказване.

Володимир Зеленски загатна за случая в постоянното си вечерно видеообръщение в събота. Президентът уточни, че,,бизнесът няма да бъде възобновен както нормално за тези, които ограбиха Украйна и се оповестиха над закона ".

„ Всеки от нас усеща, че това ще бъде Украйна с разнообразни правила “, разяснява той.

Зеленски уточни битката с корупцията като един от главните си цели, когато пристигна на власт през 2019 година

След нашествието на Русия през февруари 2022 година администрацията на Зеленски бе нетърпелива да подчертае битката на Украйна против корупцията - обсъждана като един от основните проби, които страната би трябвало да премине, с цел да се причисли към западните институции като Европейския съюз.

Съдебно решение против Коломойски от 2 септември не е първото деяние против него.

Домът на олигарха в югоизточния град Днепър бе обискиран през февруари тази година като част от настрана следствие за заграбване и укриване на налози в двете най-големи петролни компании в страната, отчасти притежавани от него.

През 2021 година Съединени американски щати сложи Коломойски под наказания за „ забележителна корупция “ по времето, когато олигархът бе на поста губернатор на Днепропетровска област. Той отхвърли каквото и да е нарушаване.

Игор Коломойски е богат предприемач, който се занимава с украински медии, нефт и банки. Един от телевизионните канали на медийния конгломерат 1+1, който Коломойски ръководи, излъчи комедийния сериал на Зеленски " Слуга на народа “. Това се случва преди Коломойски да поддържа кандидатурата на някогашния артист за президентския пост.

Зеленски нееднократно е изправян пред обвинявания, че е работил като,,марионетка " на Коломойски по време на предизборната си акция, в това число от съперника си и някогашен президент на Украйна Петро Порошенко.

Украинският водач неведнъж е отричал Коломойски да е имал каквото и да е въздействие върху държавното управление, а през 2022 година той даже издаде декрет, с който го лиши от украинско поданство.

Коломийски е прочут и като някогашен притежател на водещата украинска банка " ПриватБанк ", която е добита от страната в края на 2016 година в границите на излекуване на банковата система в страната.

Към края на предходната година положението на олигарха се прави оценка на 850 милиона $.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР