Един от най-мащабните съдебни процеси в историята на Италия започна

...
Един от най-мащабните съдебни процеси в историята на Италия започна
Коментари Харесай

Съд за Ндрангета: Най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия от десетилетия

Един от най-мащабните правосъдни процеси в историята на Италия стартира през днешния ден, като над 320 обвинени мафиоти и техни доближени са изправени пред голям брой обвинявания, в това число изнудване, трафик на опиати и обири.

Съдебният развой е против мафиотския клан " Ндрангета ", чието седалище е в южната област Калабрия, върха на италианския ботуш, и е обсъждан от прокурорите за най-мощната мафиотска група в страната, която от дълго време засенчи по-известната мафия " Коза Ностра " в Сицилия.

Процесът се организира в преобразуван прът център в калабрийския град Ламеция Терме, като обвинените се намират в железни кафези и редици с бюра са поставени за стотиците юристи, прокурори, публицисти и фенове, които се очакваше да участват.

Мнозина от обвинените са така наречен " бели якички ", в това число юристи, счетоводители, предприемачи, локални политици и служители на реда, които съгласно основния прокурор Никола Гратери с подготвеност са подпомагали " Ндрангета " в построяването на нейната незаконна империя.

В диалог с кореспонденти, когато влизаше в съда, Гратери сподели, че следствието е насърчило локалните да приказват. " През последните две години следим повишаване на правосъдните каузи от потиснати бизнесмени и жители, жертви на лихварство, хора, които от години живеят под заканите на " Ндрангета ", сподели прокурорът, прекарал повече от 30 години в битка с мафията.

Държавата ще призове 913 очевидци и ще употребява 24 000 часа прекратени диалози в поддръжка на безбройните обвинявания. Гратери съобщи, че чака процесът да отнеме една година, като съдът ще заседава шест дни в седмицата.

Други 92 обвинени са избрали интензивен развой по същото дело, като чуванията им ще стартират по-късно през януари, до момента в който доста по-малка група обвинени ще бъдат изправени пред съда през февруари за пет убийства - в това число убийството на мафиотски палач който е бил убит, тъй като е бил гей, настояват прокурорите.

Последният път, когато Италия съди стотици хипотетични мафиоти по едно и също време, беше през 1986 година в Палермо по случай, който представляваше повратна точка в борбата против " Коза Ностра ", бележеща началото на внезапното понижаване на групата. Това тестване имаше голямо влияние, тъй като беше ориентирано към многочислени фамилии мафиоти.

Калабрийският развой се концентрира главно върху единствено една група - клана Манкузо от провинция Вибо Валентия - оставяйки огромна част от висшата подчиненост на " Ндрангета " незасегната.

" Пътят напред е към момента доста дълъг, само че не би трябвало да се отхвърляме, тъй като има хиляди хора, които имат вяра в нас. Не можем да ги подведем ", сподели Гратери пред Ройтерс.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР