Един от най-известните инвеститори в Силициевата долина, Роджър Макнами, обвини

...
Един от най-известните инвеститори в Силициевата долина, Роджър Макнами, обвини
Коментари Харесай

Инвеститор обвини Facebook и Google в хакване на мозъци

Един от най-известните вложители в Силициевата котловина, Роджър Макнами, упрекна Гугъл и Фейсбук в "агресивно хакване на мозъци ". Това написа самият той в материал за USA Today. Макнами даже разгласи, че съжалява, че е оказал помощ за основаването на интернет колосите.

ИТ колосите са рисково огромни и би трябвало да се разцепят

ИТ колосите в конкуренция кой ще постави завършек на смарт телефона

"Те се трансфораха в опасност за публичното здраве и демокрацията ", написа Макнами. Причината е в непрекъснатата нужда на тези компании да усилват приходите си, като главният им източник на приходи е онлайн рекламата. Именно бизнес моделът на интернет колосите е проблематичен, счита Макнами. Според него поради онлайн рекламата фирмите са взели способи от хазарта, с цел да създадат продуктите си пристрастяващи. Колкото повече човек употребява услугата на дадена компания, толкоз повече информация тя събира за него, което ѝ оказва помощ за увеличение на приходите от реклама.

Джобс основал iPhone, тъй като ненавиждал чиновник на Microsoft

Над 5 милиарда души по света към този момент имат мобилен телефон

"Подобно на
хазарта, никотинът, алкохолът и хероинът, Фейсбук и Гугъл, изключително посредством YouTube, основават кратковременно наслаждение със съществени отрицателни последствия в дълготраен проект... Колкото повече огромните интернет компании знаят за вас, толкоз повече власт и опция имат да въздействат върху вас и да ги убеждават да вършиме неща, които служат на икономическия им интерес. Фейсбук, Гугъл и останалите се конкурират за вниманието на всеки консуматор, поддържат пристрастието и понижават разнообразието от хрумвания. Негативните последствия порастват с времето... Проблемът е рекламният бизнес модел, който кара фирмите да усилват вниманието непременно, което води до нападателно хакване на мозъци ", написа Макнами.

10 сбъднали се прогнози на Бил Гейтс от 1999 година

Според него самите компании също са жертва на това. "Ръководителите на Гугъл и Фейсбук са положителни хора и тяхната тактика е с положителни планове, само че нежеланите странични последствия водят до съществени вреди за обществото, демокрацията и стопанската система ", разяснява Макнами пред онлайн изданието BusinessInsider. Той счита, че има какво да се направи посредством ограничение на следенето в интернет и изобилието от реклами, само че ще са нужни общи старания, с цел да се реализира това.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР