Един от най-известните финансисти в света - Чарли Мънгър от

...
Един от най-известните финансисти в света - Чарли Мънгър от
Коментари Харесай

Почина милиардерът Чарли Мънгър - дясната ръка на Уорън Бъфет и легенда в инвестиционния бизнес

Един от най-известните финансисти в света - Чарли Мънгър от " Berkshire Hathaway " - е умрял на 99-годишна възраст.

Мънгър беше най-довереният сътрудник на Уорън Бъфет, който два пъти е оглавявал класацията за най-богатите хора в света.

Освен че беше зам.-председател на капиталовия фонд Berkshire Hathaway на Бъфет, Чарли Мънгър беше правист, човеколюбец и проектант.

През 2023 година персоналното му благосъстояние се прави оценка от Forbes на 2,6 милиарда $.

Уорън Бъфет го дефинира като индивида, който е обогатил капиталовата му тактика, като го е посъветвал да не влага единствено в дребни компании с евтини акции с вяра за известна облага при препродажбата им, а да се концентрира и върху в действителност качествени активи, подценявани от пазара, за висока възвращаемост.

Мънгър е прочут и като единственият човек, който е убеждавал Бъфет да не подхваща неверни стъпки, до момента в който всички останали не са се осмелявали да му опонират.

През 70-те години да вземем за пример Мънгър убеждава Бъфет да утвърди покупката на копманията See`s Candies за 25 млн. $, макар че годишните доходи на производителя на сладки произведения преди налози е единствено към 4 млн. $. Оттогава Berkshire е спечелил над 2 милиарда $ единствено с помощта на продажбите ѝ.

Роден на 1 януари 1924 година Чарли Мънгър произлиза от релативно заможно семейство. По време на Втората международна война той се записва в армията, само че е изпратен да учи метеорология, до момента в който служи.

След войната Мънгър приключва право в Харвард с отличие.

През 1959 година той се среща с Бъфет, който неведнъж го приканва да се трансферира от юридическата си адвокатска фирма в света на капиталовите фондове - " правото е отлично като занимание, само че ти можеш повече ", споделя му бъдещият най-богат човек в света.

В последна сметка Мънгър основава своя капиталова компания през 1962 и реализира удивителна възвращаемост от приблизително 24,3% в продължение на повече от десетилетие - при приблизително 6,4% на Dow Jones Industrial Average.

През 1978 година той се причислява към борда на шефовете на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, което бележи началото на десетилетно продуктивно партньорство сред двамата.

" Никога не сме се карали от самото начало, в което се познаваме, което към този момент наближава 60 години ", споделя Бъфет в изявление за CNBC през 2018. " Чарли ми даде най-големия подарък, който някой може да направи на различен. Той ме трансформира в по-добър човек, в сравнение с щях да бъда другояче. Даваше ми доста положителни препоръки от самото начало ".

Мънгър подарява стотици милиони от парите си на разнообразни университети в Съединени американски щати.

С първата си брачна половинка имат три деца, само че едно от тях умира от левкемия на 9-годишна възраст. През 50-те той се развежда, а по-късно се среща с втората си жена, с която отглеждат още 6 деца - четири родени в брака и двама доведени синове.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР