Един от най-изтъкнатите съвременни български историци доц. д.н. Мартин Иванов

...
Един от най-изтъкнатите съвременни български историци доц. д.н. Мартин Иванов
Коментари Харесай

Мартин Иванов бе удостоен с почетна грамота на областния управител на Русе

Един от най-изтъкнатите модерни български историци доцент д.н. Мартин Иванов бе почетен с почетна грамота на регионалния шеф на Русе Данаил Ковачев. Отличието беше връчено за цялостния му принос към обществената и стопанска история на България. В петък вечер в Регионалния исторически музей той показа и най-новата си книга „ Бившите хора “ на концлагерна България “, в която се споделя за гоненията, на които са подложени към половин милион българи от тоталитарната власт след преврата на 9 септември 1944 година

„ Историята ни задължава непрестанно да помним последствията от ограничението на човешката независимост и да не забравяме интервалите, когато свободолюбието е било наказвано с концлагери “, сподели Ковачев. „ Издевателствата над тези хора са незарастващ белег за закононарушенията на режима преди 1989 година “, добави още регионалният шеф.

В проучването си доцент Мартин Иванов показва 309 изявленията и мемоарни разкази, 62 ex-post биографични реконструкции, излъчени в предаването „ Джинс “ по Българска национална телевизия, и документи от архивите на Държавна сигурност /ДС/. Книгата е отдадена на хората, които след 9 септември са преследвани с обвиняването, че са били част от остарелия „ монархофашистки “ режим. След това те са принудени върху руините на предходния си живот да изградят своите нови биографии и да оцелеят. Именно сложното им съществуване в новата комунистическа страна е в центъра проучването на доцент Иванов.

Терминът „ някогашни хора ” се вкарва в документите на Държавна сигурност след национализацията през 1947 година Той идва от Съветския съюз, където изразът „ бывшие люди ” се употребява за тези, които са изгубили обществения и публичния си статус след революцията от 1917 година

Доц. Мартин Иванов е учител в Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “. Специализирал е в Кеймбридж и в Националния университет на Ирландия. Автор е на над двеста научни изявления и 10 монографични проучвания върху обществената и стопанската история на България от Възраждането до наши дни. Бил е ръководител на Държавна организация „ Архиви “, секретар на президента Росен Плевнелиев по просвета, обучение и национална еднаквост, а също и дипломат на България във Финландия в интервала 2016 – 2021 година От 6 август до 7 ноември 2014 година той е бил министър на културата в служебното държавно управление на Георги Близнашки в качеството си на специалист.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР