Един от най-хубавите празници, свързани с пролетта, е Баба Марта.Традициите

...
Един от най-хубавите празници, свързани с пролетта, е Баба Марта.Традициите
Коментари Харесай

Баба Марта - традиции и обичаи

Един от най-хубавите празници, свързани с пролетта, е Баба Марта.

Традициите повеляват в деня на Баба Марта всеки да подари на околните си специфичен талисман, наименуван мартеница .

Мартениците са направени наложително от два пресукани конеца - червен и бял . В някои региони на страната конците са единствено червени, в други - многоцветни, само че с преобладаващо алено . Според националното вярване този цвят има силата на слънцето и дава жизнеспособност на всяко създание.

Белият цвят символизира чистотата, невинността и насладата. В българските обичаи бялото е и знак за хубост, а аленото е цвят на жизнеспособност, на здраве и обич, на успеха, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце. Те се създават особено за този ден, когато съгласно българския народ стартира новата стопанска година.

Мартениците са знак на здраве, дългоденствие и изобилие , само че по тях също може и да се гадае. Според остарели български поверия, девойките могат да съдят по нея за бъдещия им брачен партньор. Когато видят първия щъркел, лястовица или цъфнало плодно дръвче, те би трябвало да оставят мартеницата под камък. Точно след половин година, когато слънцето се завърти по посока есен-зима, ревизират дали по нея има мравки или не. Ако по нея са полепнали мравки, то техният фаворит ще бъде безпаричен. В националната визия на българите Баба Марта е жена. Тя е с изменчив темперамент и по тази причина и времето през месеца е изменчиво. Когато Баба Марта е ядосана времето е студено, а когато се смее - топло и ласкаво. За да омилостивят Баба Марта, преди изгрев слънце дамите изнасят на двора нещо алено - дреха, пояс, прежда, и го оставят на стряхата или на плодно дърво за девет дни. Вярва се, че аленото ще „ разсмее Марта “ и времето ще бъде хубаво.

Имен ден честват всички с имената Марта, Мартина, Мартин. Евдокий и Евдокия
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР