Един от най-големите японски военни кораби, хеликоптероносачът Идзумо, е на

...
Един от най-големите японски военни кораби, хеликоптероносачът Идзумо, е на
Коментари Харесай

Япония се готви да разшири флота си, за да противодейства на Китай

Един от най-големите японски военни кораби, хеликоптероносачът " Идзумо ", е на път към родината си, завръщайки се от филипинското пристанище Субик след мощна проява на решимостта на Токио да разшири военното си наличие и да се опълчи на китайските нападения в стратегически акватории.

" Идзумо " напусна Суби, някогашна военноморска база на Съединени американски щати във Филипините, след двумесечно наличие в Индо-Тихоокеанския район във време на дълготрайно напрежение поради огромните китайски териториални искания във и към Южнокитайско море. Корабът и разрушителите " Мурасаме " и " Акебоно " преди малко завършиха поредност от учения взаимно със Съединени американски щати и други страни.

Способността на островната страна Япония да показва военна мощност отвън границите си е строго лимитирана от обвързването й с пацифизма и с отхвърлянето на военната мощ в спорове, което е записано в нейната конституция, призната след Втората международна война, въпреки че през 2015 година тя получи ново тълкувание, което позволява потреблението на военна мощ за отбрана на самата страна и на нейните съдружници.

Премиерът Шиндзо Абе промени конституцията за да се разшири свободата на деяние на военните - една от политическите цели на живота му. Президентът Доналд Тръмп се пробва да подкрепи тази идея, постоянно призовавайки Япония да прави повече за своята защита в границите на съюза си със Съединени американски щати.

През май Япония организира първите си 4-странни военни учения дружно с Франция, Съединени американски щати и Австралия в Бенгалския залив. Франция изпрати своя флагман - нуклеарния самолетоносач " Шарл дьо Гол ", а Съединени американски щати - разрушителя ракетоносец " Уилям Лорънс ".

Други учения включваха Канада, Индия, Малайзия, Виетнам, Бруней и Филипините.

Япония се приготвя да преустрои " Идзумо ", с цел да може той да приема американски изтребители вид стелт, в това число Ф-35Б, откакто разгласи, че ще купи 42 самолета от този тип. Те са проектирани да оперират с къси излитания и отвесни кацания, да вземем за пример върху самолетоносачи. Тази покупка акцентира възходящата роля на Япония в следвоенния й съюз със Съединени американски щати.

" За да се добави нещо, което не е било планувано в първичния план, или нещо ново, за което въобще не е било въображаемо, считам, че това би изисквало изследвания в редица нови области, в противоположен случай то няма да се получи добре ", сподели капитан Кацуйоши Мотояма, командващият офицер на " Идзумо ".

Ясукадзу Танака от Бригадата за амфибийно бързо разрастване, сходна с морската пехота на Съединени американски щати, сподели, че неотдавнашните учения са имали за цел да задълбочат координацията сред неговите и сухопътните сили, с цел да се улесни потреблението на хеликоптероносача за превозване на бойци към фронтови линии в бъдеще.

Тъй като " Идзумо " може да обезпечи и въздушен, и морски превоз, " разполагаме с огромни благоприятни условия да организираме амфибийни интервенции ", сподели командирът на кораба, въпреки той и другите участници да подчертаха, че сухопътните сили и морските пехотинци не са правили взаимни учения.

Пехотинците към момента изследват най-хубавите способи за деяние при продължителни задачи, когато разпоредбите лимитират използването на бойни боеприпаси на борда. Те упражняваха оказване на спешна помощ при незабавни случаи на палубата за политане и в хангара на кораба, като от време на време използваха имитиращи огнестрелни оръжия от гума при сюжети, включващи сражения.

Китай уголемява своето военно наличие, с цел да показва решимостта си да отстоява своите искания на процедура за цялото Южнокитайско море пред лицето на провокациите на Съединени американски щати и техните съдружници, разтревожвайки мнозина в района.

Според японското министерство на защитата военновъздушните сили са вдигали изтребители във въздуха 999 пъти през 2018 година - вторият максимален брой, откакто японските Военновъздушни сили стартират да пазят въздушното пространство на страната през 1958 година. 64 % от тези излитания са били в отговор на китайски самолети.

Военноморският флот на Съединени американски щати и други страни ядосват Пекин, като постоянно изпращат свои кораби покрай окупираните от Китай острови, с цел да " потвърдят ", както те споделят, " правото на свободно мореплаване ". Пекин също така е разположил усъвършенствани оръжейни системи на няколко оспорвани места, в това число седем изкуствени острова, които той построи, натрупвайки пясък и бетон върху коралови атоли.

 Япония се готви да разшири флота си, с цел да противодейства на Китай
© Associated Press

На някои от тези острови към този момент са издигнати летищни писти, радарни и ракетни станции, което уголемява опциите на Китай да прави мониторинг и евентуално да управлява военната интензивност на други страни в района.

Засега срещите там са мирни, само че всички страни са обезпокоени от капацитета за инцидентни неточности или недоразумения, които може да разпалят спор.

По време на 5-дневното си корабоплаване от Бруней до Филипините " Идзумо " се придържаше покрай така наречен пунктирана линия, отбелязваща китайските териториални искания, до момента в който организираше последните няколко детайла от ученията с бойните флотове на Бруней и на Филипините.

Японските военноморски сили също така бяха хазаин на стратегия за образование на млади представители на страни от Югоизточна Азия, по време на която имаше лекции по интернационално морско право, стратегии за филантропична помощ и избавителни дейности при бедствия, както и извършения по навигация и връзки. Повечето участници бяха офицери на възраст сред 20 и 40 години.

" По-специално що се отнася до онази част от образованието, обвързвана с териториални и гранични въпроси, мисля, че това е основна информация за нас, сподели Мухамад Даниал бин Матюсоф, младши лейтенант от флота на Бруней. Ние имаме граници с Малайзия и Виетнам, тъй че това ще ни е потребно всякога, когато патрулираме. "

Макар че замисълът зад тези учения е явен поради засилващата се роля на Китай, " разполагането в Индо-Тихоокеанския район не е интервенция, ориентирана против която и да било съответна страна ", сподели Хироши Егава, командващ " Ескортна флотилия 1 ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР