Един от най-големите въпроси, на които кандидатът за шеф на

...
Един от най-големите въпроси, на които кандидатът за шеф на
Коментари Харесай

При Каримански IBank прехвърля на офшорки 128 млн. лв. в скъпи имоти, които са обезпечавали лоши кредити в нея

Един от най-големите въпроси, на които претендентът за началник на Българска народна банка Л. Каримански е трябвало да дава отговор до момента, само че нито Българска народна банка, нито правоохранителните органи са му го поставяли, е по каква причина Инвестбанк , до момента в който той е изпълнителен шеф, трансферира на офшорни сдружения скъпи парцели за 128 млн. лева, които са били обезпечения по заеми към нея.

Операцията стартира в края на 2013 година През декември Инвестбанк учредява компания на име Инвестмънт пропъртис като свое еднолично сдружение с лимитирана отговорност.

 

Капиталът му от 22,5 млн. лева е образуван от апорт на 27 парцела, които са обезпечения по заеми, оценени от трезора като несъбираеми. Недвимостите са във Варна, Несебър, Кранево, Пловдив, Пампорово, Добрич.

Дни по-късно банката " продава ” компанията на хонгонската офшорка Калпертън Лимитед, която " взема ” 91% от капитала против 20,5 млн. лева " Купувачът ” няма офис, изпозва за пощенска кутия адвокатската адвокатска фирма на Камелия Рускова, чия благосъстоятелност е офшорката не е ясно.

 

През януари 2014 година, изпълнителният шеф Каримански не възразява нови 175 парцела, в това число към този момент и в София и Банско, с изключение на по морето, да станат благосъстоятелност на хонконгската офшорка с незнаен собственик.

През юни 2014 година се трансферират още парцели, като към този момент в схемата са намесени компаниите Инвестмент Канстракшънс и Билдингс Инвестмънтс. В първата Инвестбанк апортира парцели за 33,1 млн.лв., а дни по-късно техен притежател става бахамската офшорка Рефикат Лимитед. Отново добитите проценти са 91 на 100, както е станало по хонконгската скица. 91% от втората нова компания пък стават благосъстоятелност на офшорката от Белиз Сигаидмор Лимитед, където потъват при неразбираем притежател парцели за 31,7 млн.лв.

Всички тези стотици покупко-продажби се правят в границите на единствено 1 ден – 25 юни 2014 година А банката се " освобождава ” от активи за 128 млн.лв.

Всичко това би било отлично, в случай че по закон сходни обезпечения не се продаваха през частни правосъдни реализатори у нас, което подсигурява въпреки всичко някаква бистрота на собствеността и на самите покупко-продажби, в това число на произхода на парите, които се въртят, пишат в писмо до Българска народна банка законните акционери в Инвестбанк Т. Стоянов и К. Льосков.

Странно е, че централната ни банка, хем всичко това става безусловно в дните на банкрута на КТБ – 14 юни 2014 година, не си мърда пръста да вземе ограничения към ръководената в оня миг от претендента за началник на Българска народна банка в този момент Любомир Каримански.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР