Един от най-големите успехи в историята на родния автомобилизъм -

...
Един от най-големите успехи в историята на родния автомобилизъм -
Коментари Харесай

Шампионският път на Никола Цолов до Формула 3

Един от най-големите триумфи в историята на родния автомобилизъм - българският водач Никола Цолов, ще се състезава във Формула 3 през новия сезон. Шампионатът се организира редом със надпреварите във Формула 1 - в един и същи уикенд и на една и съща писта.

Пътят на Никола Цолов към огромната му фантазия стартира когато е на 9 години. Като дребен той не знае какво му е подготвила ориста. Знае единствено, че картингът е обич от пръв взор. Днес го назовават България лъв.

„ Или взимаш позицията, или не завършваш. Имаш един късмет и от време на време има място за половин карт, само че ти минаваш с две гуми през тревата единствено и единствено да го изпревариш ", споделя водачът във Формула 3 и добавя: „ Просто на момента би трябвало да го направиш, даже и да те е боязън, казваш - обещано ".

Когато е на 9 стъпва за първи път на пистата и се качва на карт. А сърцето му остава там. „ Усещането беше ужасно. Управляваш нещо, което се движи доста бързо с твоите ръце и имаш контрола над всичко ", спомня си той. Ключова роля за разпалването на пристрастеността му към спорта изиграва неговият татко. Когато е едвам на 9 се откроява от своите връстници в Националния шампионат. Още в първите му години в спорта второто място за Никола не е алтернатива.

Първи геният му вижда някогашният авто играч Николай Върбицалиев. Днес той е шеф на картинг пистата, на която Никола прохожда в дисциплината. Върбицалиев твърди, че влезе ли един път бензинът в кръвта, не излиза в никакъв случай от там. „ Моментът, в който разбрах, че Никола в действителност е специфичен, е първият път, когато той имаше опцията да пилотира картинга за възрастни, който може да се пилотира от водачи, които имат избрана височина и години. Реално нещата, които той правеше, карайки по-мощния картинг, са неща, които учим хората да ги вършат с години ", споделя някогашният авто играч.

Потенциалът на младия български водач не остава неусетен и от легендата във Формула 1 Фернандо Алонсо. Той остава удивен от скоростта на българина. Очарован от Никола е и тимът му в дебютния за него сезон във Формула 4.

През предходната година родният играч завоюва купата във Формула 4 с 13 победи от 21 старта. Събра рекордните 400 точки. А в съвсем 62% от всички надпревари, в които е стартирал, е бил първи на финала. Във безконечната класация на Формула 4 Никола е втори - след холандеца Ричард Ферсхоор.

Скоростта и характерът на Никола му печелят прякора Българският лъв. Направил си е и такава татуировка. Каската му пък е в цветовете на българския трибагреник. А спортният му номер, с който завоюва Формула 4, е 12.

Новият сезон за Никола значи ново начало. През март младежът се завръща на пистата, само че този път с нов тим и като водач от Формула 3. А с това фантазията за Формула 1 към този момент е с едно ходило по-близо.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР