Един от най-големите проблеми у нас е непропорционалното разпределение на

...
Един от най-големите проблеми у нас е непропорционалното разпределение на
Коментари Харесай

Доклад: Българското здравеопазване остава на дъното в Европа

Един от най-големите проблеми у нас е непропорционалното систематизиране на медицинските лица, което затруднява достъпа на всички до здравни грижи. Друг главен пункт е неефективността в болничната помощ. Това от своя страна е съпроводено с едно от най-високите доплащания от страна на пациента в Европа, което демонстрира, че увеличението на разноските единствено по себе си, без да се усъвършенстват здравните индикатори, е аршин за ниска успеваемост. Това сподели Сава Тодоров, началник на работни групи в комитет „ Здравеопазване " към AmCham, в ефира на предаването „ Бизнес старт " с водещ Живка Попатанасова.

Заедно с доктор Боряна Алексиева, също началник към комитета, показаха данните от отчета „ Здравеопазването като инвестиция “ на Американската комерсиална камара.

"За да сме почтени, българската здравна система има забележителен прогрес по някои индикатори. Това да вземем за пример е увеличение на междинната дълготрайност на живота, която се е нараснала с 3 години за интервала 2000-2018 година Също, следи се три пъти нарастване на средствата отделени за здраве, само че макар тези индикатори означаваме доста закъснение по отношение на средноевропейските индикатори. “, добави Тодоров пред Bloomberg TV Bulgaria.

Основните точки, върху които се стопира отчета, са липса на фокус върху предварителна защита и профилактика, цифровизация, незадоволително финанисиране. България изостава доста в някои насоки, където страната е на последно или на едно от последните места.

"При продължителността на живот България е на последно място, по брой инсулти сме страна с доста пъти над естественото като брой заболеваемост “, изясни доктор Алексиева.

Данните демонстрират, че на година изтичат сред 200 -300 медицински фрагменти. Друга информация от Национален статистически институт пък приказва, че се следи една отрицателна наклонност на застаряващи медицински експерти и голяма липса на експерти по здравна грижа, т.е. медицински сестри.

"Всеки един български жител би могъл да се трансформира в пациент. Истината е, че една здрава нация действа много по-добре стопански и като цяло “, разяснява доктор Алексиева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР