Един от най-големите недостатъци на големия град е трафикът. И

...
Един от най-големите недостатъци на големия град е трафикът. И
Коментари Харесай

Когато шумът от трафика състарява птиците

Един от най-големите дефекти на огромния град е трафикът. И то освен поради обстоятелството, че нездравословните излъчвания от колите замърсяват въздуха, който дишаме, а и поради шума, който подвигат.

Случвало ни се е да живеем на някоя по-натоварена улица, където в летни дни, когато прозорците са отворени, на моменти сме имали възприятието, че главата ни ще се пръсне.

Оказва се, че трафикът не въздейства отрицателно единствено на хората, а и на птиците. Учени от института по орнитология Max Planck и от университета на Северна Дакота откриват, че птиците стареят по-бързо, поради шума от колите, пишат от Science Daily.
 Зеброви амадини

Зеброви амадини

Учените изследват птици от типа зеброви амадини, които живеят в Австралия, и откриват, че доста от младите екземпляри, изложени на звук от моторни транспортни средства, имат доста повече увреждания, които по принцип са присъщи за по-възрастните човеци.
 Климатичните промени, птиците, рибите и по какъв начин се отразяват на животните
Как животните се приспособяват към климатичните промени

Въпрос на оцеляване

От направените проучвания учените заключват, че шумът оказва отрицателно въздействие на теломерите - крайчетата на хромозомите, които защищават гените от увреждания. На колкото по-голям авто звук са изложени зебровите амадани, толкоз по-къси теломери имат и то още от ранна четиримесечна възраст. По-късите теломери нормално са симптом за по-бързо остаряване.

Изследователите правят оценка въздействието на излагането на звук от трафика върху общо 263 птици, като съпоставят дължините на теломерите на пернати от 21 до 120 дни след излюпването.
 Снимка 470462

" Нашето изследване допуска, че самият градски звук, самостоятелен от многото други аспекти на живота на града, като да вземем за пример светлинно замърсяване или химическо замърсяване, е обвързван с увеличена загуба на теломери, което способства до стареенето на тези птици ", споделя доктор Адриана Дорадо-Кореа, един от създателите на проучването.

Тя добавя, че проучването им е първата стъпка към идентифициране на причинно-следствените механизми, които могат да регистрират разликите в продължителността на живота, следени сред птиците, живеещи в градска или селска среда.
 Замърсяването, врабчетата, градските птици и по какъв начин им въздейства мръсният въздух
Защо изчезват врабчетата

Как градът убива пернатите си обитатели
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР