Един от най-големите кредити на държавната ББР - 150 млн.

...
Един от най-големите кредити на държавната ББР - 150 млн.
Коментари Харесай

Компания на Вълка има 9.5 млн. лв. просрочия към ББР по заема за 150 млн.лв.

Един от най-големите заеми на държавната ББР - 150 млн. лева за " Роудуей кънстракшън ", отпуснати през 2019 година, към този момент публично е необслужван. Това става очевидно от заявление по партидата на свързаната с Румен Гайтански-Вълка компания, с което държавната банка пристъпва към осъществяване на залога си и желае да й се назначи посочен от нея шеф.

За проблематичната експозиция беше загатнато преди две седмици по време на чуване в бюджетна комисия на ръководителя на надзорния съвет на ББР Валентин Михов. Тогава обаче името на неточния дебитор не беше посочено и единствено по неофициална информация се знаеше, че става въпрос за пътностроителната компания. А в изпълнителният шеф на ББР Цанко Арабаджиев удостовери, че към този момент са подхванати дейности и е сезирана прокуратурата още предходната есен. На въпрос защо са били тези заеми, той дава отговор, че съответно за огромния проблематичен заем не може да каже, че е бил за нещо градивно.
Огромен и предизвестено проблематичен
в средата на 2019 година се трансформира в най-големия индивидуален клиент на ББР с тогава оптимално вероятните за разпределяне от нея 150 млн. лева заем. Той беше предопределен, с цел да се купи дребната строителна компания " Пътстройинженеринг " от сдружение на Румен Гайтански-Вълка на очевидно повишена цена, която мъчно може да се оправдае с оборотите и активите й.
Реклама
Още при отпущането на заема имаше обосновани подозрения по какъв начин той би могъл да бъде обслужван. От доклада на " Роудуей кънстракшън " за 2020 година стана ясно, че сдружението е отчело, като също така от март 2021 година до края на годината заемът е бил под мораториум. Сега към този момент излиза наяве, че след приключването от началото на годината заемът не се обслужва.

Според показаната разбивка от ББР към 22 май просрочените вноски по главницата на заема са 7.2 млн. лева, а още 2.1 млн. лева са забавените лихвени заплащания. В допълнение са начислени и неустойки и неплатени комисиони за ръководство на заема за над 100 хиляди лева Така към този момент общият размер на в началото отпуснатите 148.5 млн. лева са набъбнали до 154.4 млн. лева

По информация от ББР заемът към този момент е провизиран на 70%, което значи, че в огромната си част предстоящата загуба от него към този момент е регистрирана от банката.
Поемане на юздите
Засега не всички планувани дейности на ББР са ясни. От показаните документи излиза наяве, че банката е избрала да се удовлетвори от комерсиалното дружество като цялост от права, отговорности и в действителност връзки, а не от обособени негови елементи. Тя е поискала да назначи свои шеф. Това е Илия Дончев, който не е изключително прочут във финансовите среди. Справка за него го демонстрира като шеф и/или притежател на редица дребни компании. През 2014 година, скоро след затварянето на КТБ, е вписан в борда на две от фирмите, следени от Цветан Василев. За да поеме функционалността шеф на " Роудуей кънстракшън ", той е сключил лавица професионална отговорност с ОЗК, покриваща цялата просрочена сума 9.5 млн. лева, за което той е платил 48 хиляди лева награда.
Реклама
За депозитар на сдружението пък е определен Стоян Якимов. Той е един от известните частни правосъдни реализатори с огромна процедура, като ББР постоянно е работила с него и преди. Засега не се виждат заявки по партидата на " Пътстройинженеринг ", което е на практика единствения актив на " Роудуей кънстракшън ".
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР