Един от най-големите инвеститори в технологичния сектор в Китай, финансистът

...
Един от най-големите инвеститори в технологичния сектор в Китай, финансистът
Коментари Харесай

Изчезна крупен китайски банкер, работил преди в Morgan Stanley и Credit Suisse

Един от най-големите вложители в софтуерния бранш в Китай, финансистът Бао Фан, е липсващ и никой не се е свързвал с него от два дни, заяви Bloomberg. Това провокира опасения в бизнес елита на страната, че управляващите ще засилят натиска върху бизнесмените.

Представители на капиталовата банка China Renaissance Holding, която е ръководена от Бао Фан, споделиха, че не могат да се свържат с предприемача от 16 февруари. На фамилията на финансиста е казано, че той оказва помощ на управляващите в някакво следствие, обвързвано с неговите компании.

На фона на информацията за изчезналия предприемач, цената на акциите на China Renaissance Holding се срина с 28%.

Засега остава неразбираемо, дали казусът е начало на нова вълна от следствия по отношение на крупния бизнес в Китай, която " разбуни " китайските бизнесмени през 2021 година, показва организацията. Тогава китайските управляващи започнаха всеобщо да ревизират финансовия бранш за нарушавания на антикорупционното законодателство, а десетки (висши) чиновници бяха уволнени.

До 2005 година изчезналият финансист Бао Фан е работил като банкер в Morgan Stanley и Credit Suisse Group, след което основава лична капиталова компания в Китай. Той е вложил и е спомогнал за излизането на фондовата борса на 574 софтуерни компании в страната, работейки в тясно съдействие с Alibaba Group и Tencent Holdings.

По данни от последните публични финансови доклади, към юни 2022 година, средствата под ръководство на China Renaissance Holding възлизат на 48,6 милиарда юана (около 7,1 милиарда долара).

Един от последните кавги с китайски милиардери, беше през януари тази година, когато Джак Ма загуби контрола върху своята финтех компания Ant Group, под натиска на управляващите. Обаче спорът сред китайските управляващи и Ма, който е създател на Alibaba Group, датира още от 2020 година, когато Ма разкритикува устройството на китайската финансова система.
 Милиардерът Джак Ма се отхвърля от контрола над финтех колоса Ant Group
Милиардерът Джак Ма се отхвърля от контрола над финтех колоса Ant Group

Той рядко е виждан на обществено място, откогато подлага на критика финансовия бранш на Китай през 2020 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР