Един от най-големите експерти по въпросите с италианската мафия, в

...
Един от най-големите експерти по въпросите с италианската мафия, в
Коментари Харесай

Антонио Никазо: Мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинация за складирането му

Един от най-големите специалисти по въпросите с италианската мафия, в частност с калабрийската Ндрангета, Антонио Никазо, е роден точно в Калабрия.

Днес Никазо живее и работи в Канада и Съединените щати. Преподава „ Култура и държание на мафията” в няколко северноамерикански университета. Изследва по какъв начин работи Ндрангета радикално и разкрива това пред света като издава книги, към този момент близо 40. Половината от тях, написани взаимно с прокурор Никола Гратери, с който се познават от деца и работят дружно от години. Прокурорът, посветил живота си на битката против калабрийската мафия и който от 30 години живее под полицейска протекция. Гратери управлява мега акцията от предишния месец, когато в Италия бяха арестувани над 300 членове на Ндрангета, а сред тях имаше и българка.

„ Мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за складирането му”, съобщи в изявление за „ Събуди се” по Нова телевизия Антонио Никазо.

„ При телефонен диалог сред членове на Ндрангета, засечен от управляващите преди няколко месеца, излязоха нескрито нови, много притеснителни обстоятелства. А точно, че търсят нови места, където да складират токсични и индустриални боклуци. Името на България, като евентуална дестинация, се загатваше постоянно в диалога. Това, с изключение на всичко друго, значи и още нещо, че връзката сред Ндрангета и българската проведена престъпност става все по-солидна. Вече не приказваме единствено за трафика на дрога, с който до момента най-често ги свързвахме”, посочи откривателят на Ндрангета.

„ Ако не беше засечен този диалог и в случай че не беше спрян влакът, претрупан с отпадък, може би отпадъците щяха към този момент да са завхърлени някъде към вас и никой нямаше да знае за това”, добави Никазо.

„ За обработката на токсични боклуци, тъй че да не основават заплаха за живота и здравето, трябват пари, ужасно доста пари. Затова на този, който ги създава, му е доста по-лесно просто да ги захвърли някъде, като заплати на някого да направи това за него. Парите отново са много, само че са доста по-малко от това, което другояче би платил за обработката им. Печели се доста и се рискува малко. В числа облагата е десетки милиони евро”, посочи още Никазо.

„ Затова България в този момент би трябвало да вдигне доста звук, с цел да пресече желанията им и да не разреши да се трансформира във втора „ Тера дей фуоки”, където всяка година се записват от ден на ден случаи на онкозаболявания. Токсични течности от дълго време са се просмукали в почвата и кой знае какво чака хората от региона в бъдеще. Мафията не е италиански проблем, тя е проблем на целия свят, тъй като построява гигантска мрежа, в която оплита всички”, сподели в умозаключение Антонио Никазо.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР