Един от най-големите айсберги в новата история на нашата планета

...
Един от най-големите айсберги в новата история на нашата планета
Коментари Харесай

Огромен айсберг се откъсна от Антарктида

Един от най-големите айсберги в новата история на нашата планета се откъсна от ледения континент Антарктида, заяви Би Би Си. Американски спътник следи придвижването на големия мразовит блок, чиято повърхност е близо 6 000 квадратни километра, показва организацията.

Айсбергът се е откъснал от ледения шелф „ Ларсен “. Учените са очаквали сходен процес поради голяма цепнатина в леда, видяна преди повече от десетилетие.

С времето тя се е разраствала и е довела до откъсването на плаващия мразовит блок. Океанските течения и ветрове могат да трансфорат айсберга в рисков за корабоплаването.

За информация откъсналият се айсберг е огромен колкото Бруней и непосредствен по размери на Пуерто Рико. Той сигурно е в топ 10 на най-големите ледени блокове, записвани в човешката история.

По размери обаче не може да се съпоставя с айсберга Б-15, видян при започване на това хилядолетия. Той беше с размери 11 000 квадратни километра.

Леденият шелф „ Ларсен “ към този момент е с 10% по-малък, в сравнение с беше преди откъсването. Професор от Имперския лицей в Лондон съобщи, че в Антарктида има толкоз лед, че в случай че се разтопи, то равнището на международния океан ще се увеличи с 60 метра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР