Един от най-ерудираните специалисти в областта на европейското и международното

...
Един от най-ерудираните специалисти в областта на европейското и международното
Коментари Харесай

Доайенът и създател на дисциплината „Право на ЕС“ с награда за цялостен принос

Един от най-ерудираните експерти в региона на европейското и интернационалното право в България - доцент доктор Юлия Захариева, ще е тазгодишният притежател на огромната премия за повсеместен принос в правораздаването. Призът ще й бъде връчен по време на Националните правосъдни награди, които са част от Благотворителния бал на юристите. Тази година събитието, което се трансформира в традиция през последните 10 години, ще се организира на 1 декември в хотел " Маринела " .

Заслугите на доцент доктор Юлия Захариева в региона на европейското право са безспорни и необятно известни в интелектуалните и университетските среди. Именно тя основава напълно новата за България дисциплинираност " Правото на Европейския съюз " в Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Юлия Захариева приключва Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " през 1963 година В интервала 1965 - 1968 година е постоянен докторант в Института за правни науки на Българска академия на науките с теоретичен началник акад. Любен Василев. През 1973 година пази кандидатска дисертация на тематика " Договорът за доставка на артикули от импорт ". От 1970 година до 1992 година е теоретичен помощник в Института по външна политика " Иван Башев ". През 1984 година е определена за старши теоретичен помощник с тематика на хабилитационния труд " Възможности, форми и вероятности на политическата интеграция в Западна Европа ".

В интервала 1973 - 1989 година е член от българска страна на Постоянната комисия на институтите по интернационалните връзки на страните от Варшавския контракт по проблемите на европейската сигурност и съдействие. Експерт е към българската делегация на Съвещанието за сигурност и съдействие в Европа, Мадрид, Испания (1980-1983 г.). Член е на експертна група към българската делегация в Европейския конвент (2002 - 2003 г.).

Юлия Захариева е взела участие в разнообразни специализации, отдадени на проблемите на сигурността и съдействието, европейската интеграция и правото на Европейския съюз в Центъра за европейски проучвания, Торино, Италия (1969 - 1970 г.), в Института по международна стопанска система и интернационалните връзки, Москва, Русия (1984 г.), в Института по интернационалните връзки, Потсдам - Бабелсберг, Германия (1986 г.), в университетите в Монпелие и Париж, Франция, (1996 г.), в Колежа на Европа в Брюж, Белгия, (1997 г.) и в Маастрихтския университет, Нидерландия, (1999 г.).

От 1996 година Юлия Захариева е доцент в Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", където преподава по дисциплините: " История на интернационалните връзки ", " Европейски политическо сътрудническо и интеграция " и " Право на Европейския съюз ". Тя е измежду създателите на Катедра " Европеистика " във Философски факултет на СУ. От основаването на катедрата води лекционните курсове по " Право на Европейския съюз ", " Комитология ", " Състав, функционалности и пълномощия на организациите в Европейски Съюз ". В интервала 1978 - 2011 година преподава в Академията на Министерство на вътрешните работи, " Международни връзки " и " Право на Европейски Съюз ". От 1996 година до 2017 година е титуляр на курса по " Право на Европейския съюз " на студентите от ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ", Professor Emeritus на ВТУ " Св. св. Кирил и Методий " (2017 г.). Води образования на държавната и локалната власт, съдии и юристи.

Юлия Захариева е теоретичен началник на доста докторанти по тематики, свързани с европейската интеграция и право на Европейски Съюз. Сред тях са проф. д.ю.н. Атанас Семов, доцент доктор Станислав Костов, доцент доктор Христо Христев, гл. ас. доктор Вихър Георгиев и доктор Денислава Чернева.

Носители на Гран При през годините са били Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, конституционните съдии Константин Пенчев и Атанас Семов, деканът на ЮФ към СУ Сашо Пенов, най-възрастният настоящ юрист Йордан Минчев (92 г). През 2020 година статуетката " Темида " отиде при някогашния министър на правораздаването и първи европейски арбитър в съда на Европейска общност в Люксембург Теодор Чипев, съдията, зает с делото по покушението на папа Йоан Павел II Трендафил Данаилов, а предходната година с Гран При си потегли проф. доктор Красимира Средкова.

През годините посетители на Националните правосъдни награди са били президентите на Международния Адвокатски съюз - Мигел Луиназ и Жан-Жак Уетвилер, шефове на интернационалните адвокатски колегии, съдии от съда в Люксембург и доста други. Миналата година предложения да участват на церемонията бяха отправени към - ръководител на Съда на Европейския съюз и - ръководител на Общия съд на Европейския съюз, по отношение на 70-тата годишнина на Съда на Европейски Съюз и 15 години от присъединението на България към Европейски Съюз. Те изпратиха свои видеа, като наградите на сцената им бяха поднесени от проф. Атанас Семов, а от тяхно име ги получи българския арбитър от Общия съд на Европейски Съюз Марияна Кънчева.

Събитието е с благотворителен характе р и има за съществена цел набирането на средства за деца с увреждания , а тази година и за инвитро процедури на фамилии с репродуктивни проблеми, посредством благотворителна лотария и търг с картини на известни български художници - Танер Мерт, Георги Чернев, Николай Янакиев, Елеонора Бакалова, Цанко Христов, Кирил Божков, Иван Яхнаджиев и неговите възпитаници, които рисуват на място. С няколко осъществявания гостите ще поздравят Цвети Радойчева и Красимир Недялков. Водеща на церемонията е лицето на БНР и водеща на предаването " Законът и Темида " Анелия Торошанова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР