Един от най-емблематичните специалисти на УМБАЛСМ “Пирогов и утвърден водещ

...
Един от най-емблематичните специалисти на УМБАЛСМ “Пирогов и утвърден водещ
Коментари Харесай

Проф. Милан Миланов – Водещ специалист

Един от най-емблематичните експерти на УМБАЛСМ “Пирогов ” и одобрен водещ реаниматор у нас – проф. Милан Миланов, ненадейно беше освободен от работа със заповед на шефа на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Оказа се, че документът е бил връчен със задна дата – на 14 септември, защото той е от 24 август.

Още на 4 септември – датата, на която професорът направи 41 години стаж в “Пирогов ”, негови сътрудници го предизвестяват, че има писмо за освобождението му.

“Директорът нито ме извика, нито беседва с мен. Да застане очи в очи. Аз също не съм го търсил. С този човек няма какво да приказвам. Той унищожава “Пирогов ”. Така разяснява самият проф. Миланов обстановката към заповедта.

Според експерта измежду медиците в най-голямата незабавна болница в страната има напрежение, а новата концепция на шефа от 1 октомври в “Пирогов ” да се вкара докторски триаж и млади лекари да стоят във фоайето и да насочват пациентите към кабинетите, е неуместна.

Проф. Миланов е роден на 29 септември 1945 година в София. Завършва Медицинския университет със компетентност анестезиология, интензивно лекуване и незабавна медицина. От 1976 година работи в “Пирогов ”, като от ординатор стига до директорския пост.

Професорът е бил три пъти заместник-председател на Българския лекарски съюз, заместник-министър на опазването на здравето в държавното управление на Филип Димитров и някогашен общински консултант в СОС от групата на ССД. До освобождението си бе шеф на Централната реанимация на “Пирогов ”.

Напрежението в болничното заведение, обвързвано със заповедта за овакантяване на проф. Миланов, ескалира в средата на седмицата с уволнения на незабавни медици след скандал с умрял пациент.

Стана ясно, че вътрешна ревизия в лечебното заведение е открила, че дежурният екип не е записал случая, когато е била поискана помощ за потърпевшия, не са регистрирани резултати от проучвания и обзор. Лекарите са нарушили отговорностите си и не са спазили софтуерните правила. Затова и шефът на незабавния институт проф. Асен Балтов издал заповедите за уволняване.

В началото на седмицата пък в писмо до медиите лекари и медицински сестри от “Пирогов ” показаха отвращение от работата на проф. Балтов, като го упрекнаха в раздуване на щата и заплатите на администрацията, за сметка на възнагражденията на медицинския личен състав.

“Пирогов ” е в жестока финансова рецесия, уверен е проф. Миланов.  В момента сме с 2-2,5 милиона вътре, до края на годината ще сме с минус 5 милиона лв., аргументира се наскоро той. По думите на експерта с 41 години стаж в лечебното заведение, “откакто проф.  Асен Балтов е шеф, петима души напуснаха анестезиологията на “Пирогов ”. Това са хора, които са сред 35 и 60 години, които са със компетентност, знаят всичко и могат всичко ”. Не е допустимо основаването на график, а шефът не разрешава да се заплаща изключителния труд, отбрани сътрудниците си той.

Заповедта за напускането му е била изпратена по пощата на домашния му адрес.

В своя позиция от болничното заведение обясниха, че професорът е бил на цивилен контракт като съветник към Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване.

Проблемите с  финансовото положение на “Пирогов ”  се дължат на неприятния контракт сред управлението на болничното заведение и здравната каса, разкри в телевизионна изява през юни професорът. Според него настоящето управление на “Пирогов ” е направило грандиозна неточност като е подписало с НЗОК контракт, съгласно който сумата, която болничното заведение заработва и би трябвало да й се изплати за активност, е с 400 000 лв. по-малко на месец. Това прави 5 млн. лв. на година, които би трябвало да работим по-малко, пресметна той.

80% от столичните лечебни заведения са с понижен бюджет, а най-тежко е ситуацията в “Пирогов ”, Военномедицинска академия, Александровска болница, “Царица Йоанна ”, Окръжна болница и четирите общински лечебни заведения, предизвести още през лятото проф. Миланов.

Най-унижаваното съсловие сме

Цялата отзивчива система е на нокти и може да се срути всеки миг. Това предвижда в края на август проф. доктор Милан Миланов, по отношение на проблемите към незабавния телефон 112. „ Ние сме едно от най-унижаваните класи. Когато настроиш обществото против една група хора, не очаквай там да се случват хубави неща “, разяснява експертът. Грешка съгласно него е позволена още по времето на служебния кабинет, който забави плана за незабавна медицина и бяха изпуснати 85 млн. евро.

За него

Много добър реаниматор

С проф. Миланов работехме в един екип от 1990 година, постоянно в единодушие. Той беше шеф, а аз – заместник-директор. Той е доста добър експерт реаниматор, един от водещите в България. Определям го и като доста добър уредник в областта на здравния мениджмънт, сменил е и разнообразни постове и длъжности. Добър другар е!

Доц. Спас Спасков, някогашен шеф на “Пирогов ”

Вземаха сe диктаторски решения

В “Пирогов ” се взимат диктаторски решения от един триумвират – остарелият проф. Миланов, младият доцент Миланов и проф. Емил Таков, който се върна в научния съвет. И защото аз имам кардинални спорове с тях, одобрявам това (пенсионирането, б.р.) като възмездие на персонална основа. Защото самият проф. Милан Миланов, който е с една година по-възрастен от мен да вземем за пример, си остава на работа, а не го пенсионират. Така, както и други.

Проф. доктор Огнян Бранков, откакто е пенсиониран от връстника си проф. Миланов през 2013-а

Не сте богове и богопомазани

Вие не сте богове, не сте богопомазани, проф. Миланов, с цел да настоявате непременно, при всички случаи за почитание, за поклонение, за мълчанието на агнетата. (Само преди три години се сблъсках с голямото самочувствие на една красива млада жена, доктор в влиятелна столична болница, която ме убеждаваше, че всичко е наред, че болните от тяхното поделение се глезят, че няма аргументи да се тревожим (бяхме дружно със сина ми, лекар), че у дома брачният партньор ми ще се оправи незабавно, той просто демонстрира капризи…

Дима Николчева, публицист и публицист, из Отворено писмо до доктор Миланов, 2011 година
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР