Един от най-добрите катерачи в света ще търси Боян Петров

...
Един от най-добрите катерачи в света ще търси Боян Петров
Коментари Харесай

Има шанс: Един от най-добрите катерачи в света ще търси Боян Петров

Един от най-хубавите катерачи в света ще търси Боян Петров 50 на 50 са възможностите Боян Петров към момента да е жив, съобщи за „ Дарик ” Мингма Шерпа, който на 10 май ще се включи в издирването на българския планинар. Шерпа е първият непалец сполучливо изкачил 14 осемхилядници без повтаряне, което е връх в международната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат върха и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници.

До момента компанията му е асистирала на Боян Петров в 6 негови експедиции в Хималаите. Според Мингма Шерпа най-трудният сектор от Шиша Пангма е сред Лагер 3 и върха, защото в огромната си част е замръзнал. Според него точно там може да се намира Боян сега. По думите му в планината вали мощен сняг, само че тази заран времето се е подобрило и може би ще се задържи такова и на следващия ден.

Боян Петров изчезна на 3 май в опит да покори осемхилядника Шиша Пангма.

Може би сте чули, че един от най-хубавите български алпинисти изчезна, до момента в който изкачва Шиша Пангма. Вие също сте изкачвал Шиша Пангма. Можете ли да ни кажете повече за върха и кои са рисковите места по пътя?

Боян е катерил с моята компания 6 от осемхилядниците. Миналата година изкачвахме Дхаулагири, по-рано – Кангчендзьонга, К2. Аз самият съм провел 6 пъти неговите експедиции. Този път той планираше да изкачи Чо Ою, само че промени решението си и потегли към Шиша Пангма. На този връх обаче аз нямам група. Затова той смени компанията и преди три дни научих, че е липсващ. Познавам доста добре Шиша Пангма. Катерил съм го както от южната, по този начин и от северната страна. Всъщност сложната част е от лагер 3 до върха. Преходът е огромен и половината е замръзнал. Затова си мисля, че може да е спрял там и може би е в региона. Звъннаха ми от хеликоптерна компания от Катманду и споделиха, че на 10 май би трябвало да стигнем до тази зона с хеликоптер от Катманду до Тибет. Аз се съгласих, тъй като познавам мястото добре и мога да оказа помощ. Така че отлитаме на следващия ден. Днес изпратих паспорта си за издаване на виза. Надяваме се на следващия ден към този момент да сме там.

 Боян Петров
Правилно ли разбирам, че ще отидете да помогнете в избавителната интервенция за нашия планинар?

Да, само че той не е единствено ваш. Той ми е като брат. Той е същински благородник и един от най-хубавите катерачи – освен в България, само че и в света. Така че ние също сме доста смутени. Той е същинска звезда и доста благ човек.

Мислите ли, че към момента има шансове за Боян?

Мисля, че възможностите му са 50 на 50, защото издирването в планината не е елементарно.
 Боян Петров
Вие сте един от най-хубавите катерачи в света. Как се реализира това?

Роден съм и израснах в доста далечен регион на Хималаите в Непал. Прекарах детството си в родното си село, където започнаха първите ми опити за планински експедиции. В началото беше доста мъчно. Започнах от базово равнище и последователно увеличавах натоварването. Правех преходи всеки ден. На 18 години изкачих първия си 6-хилядник и получих късмет да изкача и 7-хилядник. На 22 изкачих Манаслу - първия ми 8-хилядник. Мечтата ми беше да покоря всички 14. Ходех на експедиции всяка година и я реализирах. Чувствам се късметлия.

Мислите ли, че шерпите имате по-специални качества като катерачи?

Ние сме родени в Хималаите. Селищата ни са на 2-3 хиляди метра надморска височина. Така че шерпите са по-силни от другите хора, тъй като живеят нависоко. Живеят с яковете. В планината са през цялата година – както нависоко в снеговете, по този начин и в по-ниските региони. Затова шерпите се оправят по-добре от другите хора в планината.

 Хималаите хеликоптер Gulliver/Getty Images
Значи на 10 май излитате с хеликоптер, с цел да помогнете в издирването на Боян?

Да, от българското посолство са се обадили на хеликоптерна компания в Катманду, а оттова пък се свързаха с мен за точното място на Шиша Пангма. Познавам и двата ската на планината, изкачвал съм я, по тази причина желаят да ме вземат с тях. А аз съм доста благополучен да оказа помощ и да вземам участие в избавителната интервенция. Към върха има два базови лагера – единият е от юг, другият – от север. Трябва да отидем до северния, оттова – да се качим до Лагер 3 на 7300 метра, а след това към върха.

Какво е времето там сега?

Времето в планината през вчерашния ден беше доста снежно. Тази заран обаче е добре. Може би и на следващия ден ще е по този начин. Надяваме се да го открием, ще дадем всичко от себе си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР