Един от магазините на Zara в Мадрид, Испания Още по

...
Един от магазините на Zara в Мадрид, Испания Още по
Коментари Харесай

H&M и Zara под натиска на онлайн търговията

Един от магазините на Zara в Мадрид, Испания

Още по тематиката
Регал: Ритейлът на бъдещето

Кои са някои от най-значимите нови трендове в търговията на дребно в международен мащаб и какво е измерението им в България
14 дек 2017
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (12 декември)

Кои са най-големите цифрови организации в страната; Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбата на " Пиеро 97 " против " БТВ медиа груп " ; Само една десета от българските компании продават продуктите си онлайн; Телевизиите ще отбелязват в допълнение наличието, неуместно за деца
12 дек 2017
Седмични вести за ритейл
11 дек 2017 Шведската верига магазини Hennes & Mauritz (H&M) отстъпва пазарен дял на най-големия си съперник - испанската Inditex, притежател на Zara, оповестява Financial Times. За похлупак това се случва в условия, при които и двете компании, които имат бизнес и в България, са подложени на напън от закриване на физически магазини в изискванията на едно възходящо значение на онлайн търговията.

Тенденциите

През последното тримесечие H&M регистрира най-големия спад в приходите си на годишна база от близо десетилетие, затвърждавайки наклонността, че все по-малко клиенти посещават физическите магазини на компанията и поставяйки под въпрос проектите й за уголемение. От компанията оповестиха, че възнамеряват затварянето на още магазини в Европа.

Продажбите на компанията са намалели с към 4% на годишна база, достигайки 50.4 милиарда шведски крони, или към 6 милиарда $ за трите месецa до края на ноември. Финансовите резултати на компанията се различаваха изненадващо доста от консенсусна анализаторска прогноза, която приписваше на компанията за интервала растеж от близо 2%, само че, наподобява, тримесечието се е оказало извънредно предизвикателно за компанията. Това е едвам третото тримесечие за Hennes & Mauritz с негативен растеж за последните 10 години.

Дигитализацията на търговията на дребно, въпреки и не в подобен мащаб, не е пощадила и Inditex, която, макар че по-умело се преструктурира към интернет пространството от конкурентната си Hennes & Mauritz, също изпитва отрицателното въздействие на онлайн търговията. Преди към седмица основаната от Аманцио Ортега Inditex, която има марки като Zara, Massimo Dutti и Pull & Bear, разгласи желанието си да продаде 14 от магазините си в Испания и 2 в Португалия за 472 млн. $. Средствата от магазините ще бъдат ориентирани към развиването на онлайн платформите, които оферират продуктите на компанията.

От Inditex евентуално разчитат на обстоятелството, че понастоящем Испания е на едно от последните места по дял на електронната търговия след страните от Западна и Централна Европа. Онлайн извършването на покупки дава отговор за едвам към 3% от испанската търговия на дребно при 8% приблизително за Западна Европа и 15% във Англия.
Финансовите резултати на Inditex са доста по-стабилни от тези на Hennes & Mauritz, което слага компанията в доста по-добро състояние в конкурентната среда. Приходите на компанията на Ортега за първите девет месеца на годината са достигнали 17.96 милиарда евро, което е растеж от близо 10% по отношение на същия интервал на 2016 година Нетната облага на компанията за интервала е повишена с 6% на годишна база, достигайки 2.34 милиарда евро. От компанията отдават този растеж на финансовите резултати на постоянното показване на марки като Zara в европейската онлайн търговия.

Маржовете под напън

Трудните пазарни условия и финансовото показване на фирмите се отразиха и върху цената на акциите на тези водачите в региона на ритейла. Акциите на Hennes & Mauritz са поевтинели с близо 26% от началото на годината, а тези на конкурентната й Esprit Holdings - с 35%. Макар да регистрира растеж в приходите си, акциите на Inditex също са поевтинели, въпреки и единствено с 4.5%. Причината е, че въпреки приходите на компанията да порастват, свирепата конкуренция в онлайн търговията и магазините с отстъпки са изтънили маржовете на облагата.

Приспособяването на Zara и останалите марки на Inditex обаче се случва удивително бързо заради обстоятелството, че по-голямата част от потребителите на продуктите им са младежи, които обичат да се обличат по последните фешън трендове.

С оглед на това точно " способността на Inditex оптимално бързо да придвижва продуктите си от стилните сцени и ателиетата до крайния консуматор " ще се окаже едно от най-ценните качества на компанията, изяснява Реймънд Джеймс, един от брокерите, които са натиснали бутона " закупувам " за компанията.

H&M също се засилва. Компанията е възобновила част от договорите си и е сключила нови с онлайн колоса Alibaba, което ще сътвори достъп до по-голяма част от продуктите й.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР