“Един от композиторите, които са били през живота си доста

...
“Един от композиторите, които са били през живота си доста
Коментари Харесай

Максим Ешкенази и предстоящия му спектакъл „Вивалди завинаги“

“Един от композиторите, които са били през живота си много известни. Той е бил свръхзвезда. Навсякъде в Европа са го знаели. От бароковите композитори той е най-известният ”, изясни Максим Ешкенази за Вивалди, по чиято музика следва да бъде изнесен огромен концерт в Пловдив на 24 май в Античния спектакъл.

“Има два метода да се огледа на въпросана къде отива класическата музика. Единият метод е песимистичният. Това е едно изкуство, което е елитарно, мъчно разбрано, няма текст - това е безусловно изкуство. То не е облечено в нещо, което да ти каже защо се споделя в симфония №5 на Бетовен. Ти би трябвало да си го представиш. Няма текст към него, няма обяснителни бележки и няма дори и картинки към него. Нито тик-ток, нито инстаграм, просто ти би трябвало да знаеш защо да слушаш и по какъв начин да го слушаш. Това е едната страна на монетата. "

" Другата страна на монетата обаче е следната - когато ходех на учебно заведение бяхме 4 милиарда население цялата Зема. Това най-малко пишеше в учебниците. Сега сме близо 8 милиарда, а непрестанно и консистентно слушането на класическа музика е от 4% от популацията на Земята. Какво значи това? Едно време, когато аз съм учил и “Софийска филхармония ” е свирела и “Нюйоркска филхармония ” е свирела, единствено от 4 милиарда са взимали слушателите, а в този момент към този момент от 8 ”, решително изясни диригентът по отношение на класическата музика и количеството хора, които я слушат.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР