Един от ключовите компоненти, за да бъдеш тенисист на най-високо

...
Един от ключовите компоненти, за да бъдеш тенисист на най-високо
Коментари Харесай

Лекарства за повишаване на концентрацията – новата мода в тениса?


Един от основните съставни елементи, с цел да бъдеш тенисист на най-високо равнище е да притежаваш неизменност, дарба да вършиш едно и също в границите на дълъг интервал от време. С други думи – централизация.

Затова сигурно ще се учудите, в случай че научите, че „ половината от топ 100…може би и повече “ страдат от хиперкинетично разстройство с нарушаване на вниманието (ХРНВ). Това е най-често диагностицираното поведенческо разстройство в детска възраст, само че да бъде обвързвано с някои от най-елитните спортисти на планетата не звучи толкоз всекидневно.

Цитатът, който прочетохте няколко реда нагоре е на неназован тенисист в АТР, който разяснява въпроса пред американския публицист Бен Ротенбърг. Темата стана водеща в тениса в последните 24 часа, откакто стана ясно, че Фернандо Вердаско е дал позитивна проба за метилфенидат, медикамент, употребен точно от хора с ХРНВ.

От известието на ITF излиза наяве, че Вердаско е диагностициран с ХРНВ и досега е употребявал легално метилфенидат посредством по този начин нареченото „ лечебно изключение “, което дава право на професионални спортисти да употребяват другояче незаконни лекарства поради разнообразни медицински положения.

Темата за лечебните изключения в спорта като цяло е доста необятна и постоянно е имало подозрения по тази причина дали няма състезатели, които минават границата на разрешеното. Случаят с Вердаско несъмнено повдигна тематиката и в тениса. Неговият сътрудник Райли Опелка бе първият, който разяснява случая.

„ Един от най-големите проблеми в тениса…защо хора взимат адерал за първи път като възрастни? Легален допинг “, написа Опелка, който прикани за по-голяма бистрота при потреблението на лечебни изключения. „ Не ми харесва концепцията да взимаш амфетамин, с цел да бъдеш наедно с конкуренцията. “

Към тематиката се включи и 22-кратната шампионка в Големия шлем при двойките Пам Шрайвър: „ Чувам, че доста играчи употребяват лекарства за ХРНВ, които оказват помощ за нарастване на концентрацията по метод, който води до въпроси за интегритета. Дали медикаментите за ХРНВ не са мелдоният за мозъка? Чудя се какъв брой сегашни играчи са поискали лечебно изключение за ХРНВ напоследък? “

„ На мен ми е мъчно да се съсредоточвам за повече от 5 минути. Да не приказваме за 5 часа. Би помогнало много на тениса ми, в случай че взимам адерал. Изглежда това е новата мода в тениса “, добавя Опелка, чиито думи са доказани от източника на Ротенбърг.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР