Един от камъни на глада във водата във Вормс, Германия,

...
Един от камъни на глада във водата във Вормс, Германия,
Коментари Харесай

От древни камъни до кораби от Втората световна война. Какво ни показа сушата в Европа?

Един от " камъни на глада " във водата във Вормс, Германия, 17 август 2022 година Снимка: Ройтерс
Седмиците на жестока суша в Европа доведоха до намаляване на равнището на водата в реките и езерата до равнища, които малко на брой помнят, разкривайки от дълго време потънали съкровища – и някои нежелани рискове, съобщи „Ройтерс“.

В Испания, която страда от най-тежката суша от десетилетия, археолозите са възхитени от появяването на праисторически каменен кръг, наименуван „испанския Стоунхендж“, който нормално е затрупан от водите на язовир.

Официално прочут като Долменът на Гуадалперал, каменният кръг понастоящем се намира изцяло открит в един от ъглите на язовира Валдеканас в централната провинция Касерес, където съгласно управляващите равнището на водата е спаднало до 28% от потенциала, отбелязва организацията.
 Долменът на Гуадалперал Долменът на Гуадалперал. Снимка: Ройтерс
Кръгът е открит от немския археолог Хуго Обермайер през 1926 година, само че регионът е залят през 1963 година в границите на план за развиване на селските региони по време на диктатурата на Франсиско Франко. Оттогава до момента тя е ставала изцяло забележима единствено четири пъти.

Спомените за минали суши бяха съживени в Германия и от повторната поява на по този начин наречените „“ по река Рейн. През последните седмици по крайбрежията на най-голямата река в Германия се появиха доста такива камъни.

С дати и букви на хора, тяхната повторна поява се възприема от някои като предизвестие и увещание за компликациите, с които хората са се сблъсквали по време на предходните суши. Датите, които се виждат върху камъните във Вормс, южно от Франкфурт, и Рейндорф, покрай Леверкузен, включват 1947, 1959, 2003 и 2018 година
 камъни на глада Един от „камъни на глада“ във водата във Вормс, Германия, 17 август 2022 година Снимка: Ройтерс
Друга могъща европейска река, Дунав, е спаднала до едно от най-ниските си равнища от съвсем век насам вследствие на сушата, като е разкрила корпусите на повече от 20 немски военни кораба, потопени по време на Втората международна война покрай речното пристанище на Сърбия, град Прахово.
 потопен транспортен съд - суша Отломки от немски боен транспортен съд от Втората международна война се виждат в река Дунав в Прахово, Сърбия, 18 август 2022 година Снимка: Ройтерс
Плавателните съдове са измежду стотиците, потопени по Дунав от черноморския флот на нацистка Германия през 1944 година при отстъплението ѝ от настъпващите руски войски, и към момента затрудняват придвижването по реката при ниски равнища на водата.

Италия разгласи изключително състояние за регионите към река По, а в края на юли в ниските води на най-дългата река в страната беше открита потопена преди този момент 450-килограмова бомба от Втората международна война.
 бомба Бомба от Втората международна война се изважда няколко дни откакто е открита в пресъхналата река По, наранена от най-тежката суша от 70 години насам, в Борго Вирджилио, Италия, 7 август 2022 година Снимка: Ройтерс
Около 3000 души, живеещи край северното село Борго Вирджилио, покрай град Мантуа, бяха евакуирани, до момента в който военни специалисти обезвреждаха и направиха следен гърмеж на създаденото в Съединени американски щати устройство по-рано този месец.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР