Един от големите въпроси, пред които е изправено човечеството в

...
Един от големите въпроси, пред които е изправено човечеството в
Коментари Харесай

Лабораторно отглeдано месо - звучи обещаващо, но защо не се продава в Европа?

Един от огромните въпроси, пред които е изправено човечеството сега, е по какъв начин да изхрани растящото население, с възходящо търсене на месо, без да унищожи планетата.

Бъдещето на храните беше преди всичко в дневния ред на Web Summit в Лисабон този месец и ръководители от две компании за култивирано месо обясниха в детайли пред Euronews Next за какво в лабораторно отглежданото месо може да крие отговора.

Това, което техните компании - и десетки други - са показали е, че е допустимо да се вземе дребна проба от кафези от животно и от тази проба да се отгледа месо в лаборатория, без да е належащо да се отглежда, отглежда или убива животното.

Процесът беше демонстриран за първи път на международна аудитория преди близо десетилетие, когато първият лабораторно отгледан бургер беше изяден на конференция в Лондон.

И тъкмо тази седмица Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) позволи продажбата на лабораторно отгледано пиле за консумация от индивида, следвайки стъпките на Сингапур, първата страна, която направи това през 2020 година

" Не можете да вършиме нововъведения върху крава "

Ако човечеството желае да реализира задачите за климата, които се разискват този месец на COP27, ще са нужни нововъведения и смяна в животновъдната промишленост.

Но както Даан Луининг, съосновател и механически шеф на компанията за лабораторно отглеждано месо Meatable сподели пред Web Summit: " Не можете да вършиме нововъведения върху крава ".

Вместо това той приканва за повече поддръжка за растежа на нововъведенията в месото без кръвопролитие.

Даан Луининг, който работи в тази област от девет години има опит в клетъчната молекулярна биология и тъканното инженерство, оказа помощ за изработката на първия бургер, отгледан в лаборатория през 2013 година

Неговата компания създава артикул от свинска кайма, като в развой на работа е и телешка кайма. Компанията се надява да пусне първия си артикул в Сингапур през идната година.
 Снимка 595636
Източник:

Култивираното месо ли е бъдещето?

Защитниците на лабораторно отгледаното месо показват три основни казуса към отглеждането на животни, както е в този момент, които би трябвало да бъдат решени.

Първо, въздействието върху околната среда е голямо, което съставлява към 14,5 % от всички въглеродни излъчвания, съгласно Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (FAO). Има и напрежение върху ресурсите, нужни за производството на говеждо месо.

Например, почти 25 кг изсъхнал фураж са нужни за производството на кг месо от крава, а същият кг изисква към 15 000 литра вода, съгласно Water Footprint Network.

Някои изследвания допускат, че замяната на обичайно отглежданото животинско месо с лабораторно отгледано може да аргументи до 96 % по-ниски излъчвания на парникови газове.
 Индия стартира да изнася растително
Индия стартира да изнася растително " месо " за Съединени американски щати

Първата пратка е от 5000 кг

След това има етично основание. Около 80 милиарда животни се убиват всяка година за консумация от индивида, като доста от тези животни се държат при неприятни условия.

Много от тях не са заклани по " човечен " метод е избран от Асоциацията за хуманно кръвопролитие в Обединеното кралство, като: " когато едно животно е предпазено от възбуденост, болежка или страдалчество, които могат да бъдат избегнати ".

И трето, има въпрос за продоволствената сигурност. Много страни нямат пространство или естествени запаси за развъждане на животни, с цел да задоволят търсенето на месо на популацията си и вместо това разчитат на импорт.

Запитан за какво компанията му първо пуска продуктите си в Сингапур, той сподели: " Европейски Съюз е най-ниско в листата с цели, тъй като лишава толкоз доста време ". " Като започваща компания не можем да си позволим това ", добави Даан Луининг.

Европейският орган за сигурност на храните (EFSA) контролира промишлеността и има строги критерии за новите артикули, които да бъдат утвърдени за продажба в блока.
 Най-големият производител на свинско месо в Европа Danish Crown редуцира работни места
Най-големият производител на свинско месо в Европа редуцира работни места

От компанията изясняват аргументите за това

" Те не са доста склонни да стартират диалога и да ни оказват помощ да разберем какво в действителност желаят от нас ", сподели той.

За разлика от това, съгласно него управляващите в Сингапур " са основали цялостен държавен орган, с цел да ни оказват помощ и са били фантастични. Определено Европейският съюз може да вземе под внимание това ".

Компанията ще мери какво мислят клиентите в Сингапур за нейното лабораторно отгледано месо и в последна сметка ще може да употребява този опит, когато става въпрос за разширение на други пазари, като Европа.
 В Хърватия хлябът стана по-скъп от свинското месо
В тази европейска страна хлябът стана по-скъп от свинското месо. Цената му гони 6.65 евро

Потребителските цени през юни са се нараснали с 12,1 на 100
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР