Един от големите таланти в българския женски волейбол Ива Дудова

...
Един от големите таланти в българския женски волейбол Ива Дудова
Коментари Харесай

Пловдивската волейболистка Ива Дудова: Мачовете в Шампионска лига ни помагат да надграждаме и да се развиваме

Един от огромните гении в българския женски волейбол Ива Дудова от ден на ден утвърждава името си в женското направление, въпреки преди дни да навърши пълноправие, написа формалният уебсайт на Българската федерация по волейбол. Високата 198-сантиметра волейболистка, която играе на позицията диагонал, мина през всички възрастови групи в родния си клуб Марица (Пловдив), с цел да стане съществена част в първия състав, който е нееднократен първенец на България.
Прочетете още
В началото на тази година тя ликува с Купата на България, а в края на 2023-а публично дебютира за женския народен тим на България по време на олимпийската подготовка.

Дудова е измежду водещите изпълнители на Марица в постоянния сезон на Национална волейболна DEMAX+ лига, а през 2024 година се разпорежда огромна вяра да поведе с капитанската лента националния отбор за дами под 20 година на Европейското състезание, на което България ще бъде съдомакин дружно с Ирландия (5-17 август).

" Пожелаех си всички мои близки да бъдат здрави и щастливи. И да съумея да ги накарам да се гордеят с мен ", съобщи Ива Дудова във връзка 18-ия си рожден ден.

- Наскоро подписа първи професионален контракт с Марица (Пловдив)? Къде го нареждаш измежду подаръците?


- Договорът, който подписах с волейболен клуб Марица (Пловдив), бе един от първите дарове, които получих. Вече са към 8 години труд и ограничения, с цел да реализира това, което съм сега. Надявам се, че напъните и трудът да ми се отплатят в бъдеще с още по-добри резултати.

- Ставаш най-младата състезателка в женския тим на Марица на едвам 14-годишна възраст. Помниш ли какво бе възприятието тогава и гордееш ли се с този факт?


- Моментът, в който ми оповестиха, че попадам в женския тим, беше доста непредвиден и в началото доста стресиращ за мен. Но аз имах вяра още тогава, че ще се оправя. Шампионска лига е един от най-силните шампионати във волейбола и за мен беше мъчно. Там получих шансове да се включа в игра, което оказа помощ за по-нататъшното ми развиване. Аз съм родена и израснала в Пловдив и за мен е чест и наслаждение да се състезавам за Марица (Пловдив). Клубът предлага положителни условия и треньори, които дават причина за отлични резултати.

- Има ли развиване в женското направление? Оценката ти?


- Има развиване, само че е доста малко, тъй като всеки тим в България играе с млади сформира. А ние, младите, с цел да станем по-добри, би трябвало да мине несъмнено време, с цел да реализираме крайните цели. Мачовете в Шампионска лига са на доста по-високо равнище от това на българското състезание, което ми оказва помощ за моето надграждане и развиване като един млад играч.

- Каква година очакваш и си пожелаваш да е тя?


- През 2024-а желая да бъда здрава, без травми и триумфи, както в персонален, по този начин и в професионален проект. За един млад играч като мен ще бъде добра опция да получа повиквателна за разширения състав на държавния отбор за Лигата на нациите. Със сигурност виждам съществено към женския тим, само че би трябвало да си извървя пътя и да направя своя преход от девически към женския народен отбор. За да мога да отида по-подготвена в представителния тим на България.

- Тази година няма да има изпадащи тимове от Лигата на нациите. Как очакваш да играе и да се показа България без тази опасност?


- Заплаха ние да отпаднем - няма, само че Лигата на нациите тази година ще бъде по-силна от предходните. Със сигурност това, че оставаме за 2025 година, ще ни даде едно успокоение в нашата игра в чисто психически аспект. Ще играем по-освободено и няма да ни въздейства тази тежест, която сковаваше нашата игра.

- Женският народен тим на България под 20 години, от който също си част, тази година ще бъде хазаин на Европейското състезание. Вълнуваш ли се от този факт?


- Разбира се, че се вълнувам, че сме домакини на това Европейско състезание. Знаем, че това домакинство ще донесе спомагателна отговорност върху нас. Затова ще се надяваме да дойдат всички фенове на волейбола и да ни поддържат. Все още не е изтеглен жребият и не знаем против кои тимове ще играем. Затова всичко зависи по какъв начин ще проведем нашата подготовка и какъв брой сме надградили от миналата година. Също по този начин, резултатът ще бъде вследствие от нашата работа и от нашите съперници. Има страни, които не взеха присъединяване на Световното състезание и не знаем тяхното равнище, и какво може да чакаме от тях. Смятам, че имаме значителен капацитет, само че всичко зависи от нашата работа и от нашето неизменност в подготвителния развой и отвън него.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР