Един от големите акционери в американския телекомуникационен гигант AT&T постави

...
Един от големите акционери в американския телекомуникационен гигант AT&T постави
Коментари Харесай

Голям акционер в американската AT&T иска бърза продажба на собственика на bTV

Един от огромните акционери в американския телекомуникационен колос AT&T сложи под въпрос сливането му с Time Warner и прикани управлението на корпорацията за продажба на активите, които не са част от главната ѝ активност, оповестява Reuters.

От хедж фонда Elliott Management Corp разкриха в понеделник, че имат дял в AT&T, възлизащ на 3,2 милиарда $. В писмо, адресирано до борда на телекомуникационната компания, от фонда показват, че би трябвало да бъдат подхванати няколко стъпки, които да покачат успеваемостта на бизнеса ѝ и да покачат цената на нейните акции.

Според специалистите от Elliott Management Corp телекомът е съществено " подценяван " и показват, че с предприемането на верните дейности в идващите две години цената на скъпите ѝ бумаги може да се удвои.

Част от предложенията е да се пристъпи към по-бързо разпродаване на част от активите на групата.

" Въпреки че към този момент изминаха 600 дни от подписването и приключването (бел.ред.: на сделката), от AT&T към момента не са се обосновали от стратегическа позиция за какво групата би трябвало да има Time Warner ", показват специалистите от хедж фонда.

Те показват, че от групата би трябвало да се концентрират повече върху портфейла си от активи, а също по този начин и би трябвало да работят за възстановяване на резултатите си и да си слагат ясни цели.

" AT&T има голям брой скъпи активи, които обаче не са част от главния ѝ бизнес, които биха били евентуална опция за продажба. Те включват добре познати образци, като охранителния бизнес на компанията, районни спортни канали, CME, Sky Mexico, платените телевизионни услуги в Латинска Америка, интервенциите в Пуерто Рико и доста, доста други ", се споделя в писмото.

" AT&T направи няколко ранни стъпки в тази посока, само че би трябвало да предприеме още такива ", допълват от Elliott Management.

Конкретно в тази ситуация със CME (Central European Media), част от която е и българската група на bTV, опциите за продажба се разискват от 2 години насам. От CME съумяха да намерят купувачи на някои от активите си, само че покупко-продажбите за други се провалиха.

По последна информация от предишния месец претендент за закупуването на бизнеса на групата е капиталовото сдружение PPF, зад което стои чешкият милиардер Петр Келнер.

Според словашки медии интерес към нея до последно са имали и от американската компания Discovery, само че в последна сметка тя се е отказала от наддаването. По този метод единствен претендент остава PPF, която през предходната година получи позволение от европейските регулатори да придобие българската " Нова броудкастинг груп ".

В последна сметка договорката беше спряна от българската Комисия за защита на конкуренцията и притежател на групата към Нова телевизия станаха братята Кирил и Георги Домусчиеви. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР