Един от главните проблеми, пред които е изправен днес балканският

...
Един от главните проблеми, пред които е изправен днес балканският
Коментари Харесай

Ислямска бомба със закъснител тиктака на Балканите

Един от основните проблеми, пред които е изправен през днешния ден балканският район, е връщането в страните им на лицата, които се биха в редовете на джихадистката група Ислямска страна в Сирия и Ирак. Това съобщи представител на НАТО, отговарящ за Балканите, за белградския вестник "Блиц ".

Тези хора са подготвени да водят война и са радикализирани. Освен това съществува и казусът с търговията с хора, опиати и оръжие, сподели неназованият представител за "Блиц ".

Той уточни, че единственият метод за справяне с тези проблеми е усилването на съдействието сред полициите и разследващите служби на страните от Западните Балкани, което съгласно него не е на равнището на европейските страни.

Според него НАТО би трябвало да бъде значим фактор на Балканите, където от 90-те години на предишния век "имаше много тежки събития ".

Западните Балкани са от основно значение за НАТО, това е ясно. Сътрудничим чудесно с Белград, където имаме и посланичество, както и с Македония, която има мощно предпочитание да стане част от алианса. Радвам се, че рецесията там завърши и напълно поддържаме демократичното държавно управление на Македония, съобщи неназованият събеседник на белградския вестник.



По думите му съдействието на Сърбия с НАТО е "далече по-голямо, в сравнение с с Русия ". Той добави, че военният неутралитет не подразбира неактивност в напъните за опазване на мира и стабилността.

Във връзка с Косово представителят на НАТО сподели за "Блиц ", че въпреки не всички страни от алианса да признават косовската самостоятелност, въпреки всичко са съгласни, че "Косово би трябвало да бъде сигурен регион, който няма да заплашва мира на Балканите ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР