Един от фотографите на Народния театър - Стефан Н. Щерев

...
Един от фотографите на Народния театър - Стефан Н. Щерев
Коментари Харесай

Шефът на Народния освободи театралния фотограф Стефан Н. Щерев

Един от фотографите на Народния спектакъл - Стефан Н. Щерев разгласи във фейсбук, че от през днешния ден към този момент не е част от трупата. " Без посочена причина ми беше казано от шефа, че договорът ми за идния сезон няма да бъде възобновен ", написа Щерев в обществената мрежа.

" Разбира се да не възобнови контракт е негово право, въпрос на преценка, цели и така нататък Мисля обаче, че е почтително, откакто няма ни минимален мотив от моя страна или не осъществяване на отговорности, да получа най-малко почтено пояснение за повода. Единственото, което стана ясно е, че при никакви условия не желае да продължа работата си за НТ, с което ме накара да се усещам непотребен и нежелателен в НТ ", добави фотографът.

" Да, само че за мен, а и на процедура, един шеф не е театъра, театъра са на първо място актьорите, режисьорите, сценографите - тези, които го основават а не тези, които би трябвало да умеят да го управляват. Не се сещам за различен сценичен фотограф в България, който в последните 10 години (а може би и изобщо) да е дал толкоз на българския спектакъл (като количество, качество и съдържание). 95% от актьорите и режисьорите (не единствено в НТ) постоянно са желали и не престават да желаят да работим дружно, с което те не са спирали да ми дават чувството, че има смисъл от мен, че съм необходим за тях, за което сърдечно им благодаря.

За шефа обаче излиза, че това няма значение и не е фактор. Той не счита да се съобрази с тях а с друго… и забелязах, че му е много-много мъчно да каже с какво.

Това е типичен образец какво се получава, когато някой са в такива институции не да работят в името на театъра, а в името на персонални цели и пристрастености, същото както е и в ръководството на държавата…. и там правилата, задачите и пристрастеностите са същите - не да се служи на Нещо, а на някой. От последно изречение да не си помислихте, че приказвам за президента?! ", написа още Стефан Н. Щерев.

Той изброи и какво е приключил за Народния спектакъл през последния сезон. Предал е към 3000 селектирани фотографии от общо 15 постановки, 21 филмовия откъс и тийзъра, 9 цели снимани постановки с 2/3 камери, направил е 2 пълнометражни документални кино лентата за основаване на постановките “Орфей ” и “Хъшове ”.

" Общо сниманите постановки в професионалния ми път са 194, от които 135 за Народен спектакъл “Иван Вазов ”, посочи фотографът.



Стефан Н. Щерев показа своя снимка като метафора. " На нея се вижда какъв брой прекрасен е Народният ни спектакъл и от вътрешната страна, само че и какъв брой огромна опция има да пропада сцената му, и какъв брой доста всички би трябвало да внимават, тъй като след рухване възобновяване е дълго, а и постоянно по-късно се помни ", разяснява театралният фотограф. " Снимката е от представлението “Братя Карамазови ” по Достоевски, и по-точно от подготовката за “Великият инквизитор ” - доста подобаващ разказ и за това, което желая да кажа ", сподели още Стефан Н. Щерев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР