Един от ефектите на пандемията беше, че процеси на икономически

...
Един от ефектите на пандемията беше, че процеси на икономически
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян за присъединяването към еврозоната: Колкото по-бързо, толкова по-добре

Един от резултатите на пандемията беше, че процеси на стопански несъответствия и дефекти в системите за произвеждане за доставка, които не са били доста забележими, внезапно се усилиха неведнъж и се видя, че тази система на международното произвеждане и търговия не е устойчива.

Това сподели Левон Хампарцумян, ръководител на Българския конгрес на бизнес водачите, в предаването " Светът е бизнес " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

" Световната система не е устойчива, освен на пандемията, само че и на блокиране на Суецкия канал, да вземем за пример, за 10 дни. В резултат на това имаме едно пренареждане на международните вериги за доставка и за произвеждане, основаване на местни хъбове, които да компенсират отчасти азиатския импорт на съвсем всичко. Тези процеси текат сега доста интензивно ".

Еврото е измерител на икономическия триумф на континента, сподели още гостът.

" Трябва да има спор за индустриалния проект на Европа - по какъв начин желаеме Европа да наподобява като произвеждане и ползване на услуги през идващите години. Това ще бъде подкрепено, несъмнено, с избрани финансови задължения. По-богатите могат да си разрешат да икономисват. Въпросът е дали тези спестявания могат да отидат за развиване на източната външна страна на съюза ".

По отношение на присъединението на България към еврозоната гостът сподели, че за в този момент се следят сигнали в интерес на този развой. Той акцентира, че " процесът на присъединение е по-голям от самия факт на присъединение, тъй като той е обвързван с избрани условия ".

" Ние се причисляваме към еврото, не то към нас. Тези условия, свързани с действието на страната, на регулаторите и така нататък ще би трябвало да бъдат изпълнени по метод, по който да убедим останалите членове, че се причислява една страна и стопанска система, която е дребна, само че извършва разпоредбите по този начин, както се чака ".

Колкото по-бързо, толкоз по-добре, само че има неща, които би трябвало да се свършат. За някои от тях приказваме намерено, за други не, само че знаем, че са там и когато те се изпълнят, присъединението ще бъде единствено механически факт, който обаче ще ни направи по-предсказуеми и по-устойчиви като стопанска система, тъй като ще ни направи част от нещо, което по-голямата част от българите харесват, акцентира гостът.

" Може да не харесват еврото, само че харесват Евросъюза и европейските артикули. Това да сме част от Европейски Съюз и еврозоната би ни защитило от по-дългосрочни отрицателни въздействия на политическата сцена ".

Относно Зелената договорка гостът сподели:

" Антропогенният фактор за въздействието на климата не е тъкмо потвърден. Имаме хитотеза, която да приемем, че е вярна, и желание. Но хронограмата за това по какъв начин ще осъществим " позеленяването " е малко сбъркана и технологически необезпечена. Всичко това би трябвало да се премисли от инженери и икономисти, а не от политици и литературоведи, с цел да се направи по резистентен метод и да стигнем до по-висока успеваемост на потребление на силата в живота и стопанската система. Това, по този начин или другояче, се случва, само че е доста евентуално да би трябвало да се случва по-бавно и премислено, в сравнение с в този момент ".

" В България не се следи утежняване на банковите активи все още. Кредитните портфейли порастват. Влошаване би се видяло при отрицателни развития в стопанската система. Нашата стопанска система пораства, може би не доста, можеше повече, само че пораства. Да се надяваме, че в идните години може да пораства повече ".

След рецесията 2008-2010 година към този момент имат доста по-сериозни финансови буфери да посрещнат утежнявания на икономическата конюнктура. Освен това заемите се дават към този момент при много по-консервативни условия. Ние имахме поредност от рецесии, които обаче стават все по-меки, сподели Хампарцумян.

" Може да имаме утежняване на портфейли, може да имаме някои планове, които да закъсат, само че като цяло не би трябвало да се тревожим. Би трябвало да се тревожат бизнеси и човеци, които не са си създали добре сметката и нямат буфери и резистентност ".

" При повишението на лихвите в Европа, един от факторите ще бъде задлъжнялостта на Южна Европа. Едно внезапно повишение на лихвите значи там да имаме доста трагично утежняване на портфейли и салда. Така че този развой ще бъде доста деликатен, нещо като японските разновидности, които познаваме ".

Въпросът е дали производството на артикули и услуги в Еврозоната ще може да поддържа възобновяване и да компенсира инфлационните резултати. Ако това се случи, няма да има от какво да се тормозим, акцентира специалистът.

" Разбира се, хората с закрепен приход страдат най-вече в такива обстановки, тъй като хората, които са в дейна икономическа възраст, ще получат нарастване на заплати и ще имат шанса да се приспособяват към новите стопански условия ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР