Един от документите на Пентагона, изтекли в социалните мрежи, разкрива,

...
Един от документите на Пентагона, изтекли в социалните мрежи, разкрива,
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Ако предоставим изтребителите си, се лишаваме от Air Policing

Един от документите на Пентагона, изтекли в обществените мрежи, разкрива, че на 23 февруари България е изразила подготвеност да подари своите изтребители МиГ-29 на Украйна.

Не мога да разясня достоверността на тази информация. Нямам отговор и на въпроса дали това не е някаква интерпретация на досегашната позиция на България, която от много време декларира, че не може да подари или даде тежко въоръжение предвид на съществуващите дефицити. Предоставяйки средства и качества, се лишаваме от опцията да правим Air Policing.

Това съобщи някогашният министър на защитата Ангел Найденов в ефира на " Денят ON AIR ".

По думите му, в случай че съдим по досегашните изявления на премиера, президента и министъра на защитата " явно те не са измежду хората - основатели на сходно подаяние ".

" Ако България е направила сходно предложение, не виждам за какво Съединени американски щати биха възразили. Изглежда неуместно. Дори да се одобри, че бихме дали бойните си самолети, остава неразбираемо за какво не са посочени останалите варианти - Air Policing-ът да бъде стихотворец от трета страна ", означи той.

Гостът напомни, че при започване на месец март Министерството на защитата е оповестило социална поръчка на стойност 26 млн. лева за доставката на шест ремонтирани мотора. Наскоро е оповестена и втора такава за ремонт на мотори на стойност 19 млн. лева

" Това са стъпки, които МО би трябвало да предприеме, другояче може да бъде упрекнато в безучастие. Очакваме един мотор от Полша и се чака оценка на доставката на още един подобен, за който имаше забележки. Това обаче не взема решение казуса. Имаме две предложения за заместващи платформи, които се правят оценка като прекомерно скъпи за опциите на българския бюджет ", счита някогашният министър.

Пред Bulgaria ON AIR Ангелов разяснява и опцията новото Народно заседание да гласоподава " за " изпращането на следваща помощ за Украйна.

" В новото Народно заседание има болшинство от към 180 души, които биха подкрепили сходна концепция. Очаквам, че това ще е едно от първите оферти, които ще прегледа Народното събрание ", заключи той.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР