Един от членовете на правния съвет на президента Румен Радев

...
Един от членовете на правния съвет на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Съдът обяви, че президентски съветник е злоупотребил с лични данни

Един от членовете на правния съвет на президента Румен Радев – Борислав Цеков, както и назначеният от президента представител в Комисията за отбрана от дискриминация Петър Кичашки, са злоупотребили с персонални данни. Това е решил Софийският административен съд, заяви "Свободна Европа ".

През предходната година, Комисията за отбрана на персоналните данни санкции двамата след недоволство от правозащитника и блогър Светла Енчева. Тя подаде сигнал, че ЕГН-то ѝ се е оказало в листата на лицата, подкрепящи Инициативен комитет с представляващ Петър Кичашки, който се е записал като покровител на теза в инициирания от Слави Трифонов референдум за промени в изборното законодателство. Година по-късно Комисията за отбрана на персоналните данни открива, че Цеков и Кичашки са употребявали нелегално данните на Енчева и на още десетки жители, напомня Mediapool.

Оказа се, че те са употребили даже данните на журналистката Канна Рачева. Постановената санкция бе по 10 000 лв. за двамата. Двамата апелират решението на комисията, само че през февруари 2019 година Софийският административен съд отхвърля жалбите им. Те могат да жалят и пред Върховния административен съд.

През 2015 година Петър Кичашки и Борислав Цеков съумяха да се възползват от текст в Изборния кодекс, който им дава опция да употребяват 40 000 лв. дотация от страната за рекламиране на позициите си на референдума за изборните правила. Редица инициативни комитети обаче насочиха сумите си единствено към един уебсайт, в който рекламата на процедура бе фиктивна. Експерти предизвестиха, че по този метод се източват държавни средства, а ЦИК не съумя да се опълчи, нито да откри официални нарушавания.

Повечето инициативни комитети бяха свързани непосредствено или косвено с Петър Кичашки и Института за съвременна политика, а рекламите бяха оповестени в страницата "Хаштаг.бг ", благосъстоятелност на брачната половинка на Кичашки – Милена Кичашка. Към момента Петър Кичашки е член на Комисията за отбрана от дискриминация, излъчен от квотата на президента Румен Радев. Държаният глава назначи Борислав Цеков за член на правния си съвет. В сряда от Комисията за отбрана от дискриминация отхвърлиха да разясняват проблема към Кичашки с мотив, че делото е висящо пред Върховния административен съд.

Междувременно ГЕРБ се обърна към президента Румен Радев с апел да освободи свои фрагменти, които са злоупотребили с персонални данни. "Вярвам, че сте кардинален човек, господин президент. Иначе ще наподобява като следващ върховен пилотаж в лицемерието ", разгласи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова от парламентарната естрада.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР