Един от четирите стартирани търга за нов подвижен състав, финансиран

...
Един от четирите стартирани търга за нов подвижен състав, финансиран
Коментари Харесай

Търгът за доставката на 35 електрически влака е спрян

Един от четирите стартирани търга за нов преносим състав, финансиран със средства по Плана за възобновяване и резистентност, е спрян. Причината е подадена тъжба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от " Шкода Транспортейшън " А.С.

Процедурите бяха пуснати от Министерството на превоза при започване на септември, откакто отрасловият министър Георги Гвоздейков приключи старите търгове, пуснати от служебната власт, с претекстове за пропуски. По подигравка на ориста те също бяха обжалвани от огромните интернационалните производители.

Сега процедурата, която е спряна на 10 октомври, още веднъж поради тъжба, е тази за доставка 35 броя едноетажни електрически мотрисни влака, чиято планирана стойност е над 1,1 милиарда лева без Данък добавена стойност.

Справка в Комисия за защита на конкуренцията демонстрира, че чешката компания е подала тъжба още на 28 септември, а антимонополният регулатор е разкрила произвеждане на 9 октомври. Компанията е подала искане и за налагане на краткотрайни ограничения, т.е. прекъсване на процедурата. Какви са претекстовете, най-вероятно ще стане ясно едвам откакто Комисия за защита на конкуренцията излезе с дефинитивно решение.

Това е втората най-скъпа поръчка от стартираните четири. С по-голяма планирана стойност е само търгът за доставка на 20 броя едноетажни нулевоемисионни електрически влака вид " push & pull " - малко над 1,2 милиарда лева без Данък добавена стойност. За момента други подадени тъжби по останалите търгове няма.

В публичните поръчки за новия преносим състав продължава да има конкретика, която е странна и би забавила осъществяването им. Тази конкретика е заложена още от предната версия на търговете, а знаем, че по тях бяха открити притеснителни аспекти, разяснява инж. Мартин Янев, зам.-председател на Клъстер Зелен превоз пред economic.bg " Едно мислено ". Експертът позволи, че и тези процедури няма да се осъществят до дъно.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР