Един от честите въпроси, които пациентите задават е дали уголемената

...
Един от честите въпроси, които пациентите задават е дали уголемената
Коментари Харесай

Уролог: Уголемената простата не влияе върху секса

Един от честите въпроси, които пациентите задават е дали уголемената простата понижава половата функционалност и може ли тя да бъде възобновена посредством лекарства или хранителни добавки? Д-р Петков дава изчерпателни отговори по тази тематика:

- Д-р Петков, уголемената простата затруднява ли половата функционалност при пациентите с това заболяване?


- Когато нарастването на простата е резултат на по този начин нареченото доброкачествено нарастване на простатата, самото нарастване по принцип не води до каквото и да било понижаване или смяна в половата интензивност или функционалности на мъжа. Основната роля на простатата е да образува спермата, като смеси простатния секрет и сперматозоидите, които идват от тестисите. Ерекцията и половата интензивност нямат отношение към тази жлеза. Така че няма някаква връзка сред намаляването на половата интензивност при мъжа и съществуването на доброкачествена хиперплазия на простатата.

- Но рекламите на артикули за лекуване на уголемена простата оставят пациентите с усещане, че болестта въздейства върху половите им благоприятни условия?

- Това заболяване се развива с придвижване на възрастта, пациентите нормално страдат от редица съпътстващи болести като високо кръвно налягане, атеросклероза, разнообразни съдови болести. Такива болести са една от главните аргументи за отклонения в половата функционалност. Еректилните дисфункции се получават при недобро изпълване на половия член с кръв. Възможно е причина за това да е прочувственото положение на пациента, мозъчните импулси, от които зависи отварянето на кръвоносните съдове и притока на кръв към по този начин наречените пещеристи тела на члена. Когато съдовете имат някакви увреждания, като атеросклеротични плаки, пропускливостта им понижава и оттова се появяват разстройства в качеството на ерекцията. Пак ще повторя, че тези проблеми не са вследствие на уголемената простата, която след 50-60 годишна възраст се демонстрира при съвсем всеки мъж, а е резултат от всички тези болести, които изброихме.

- Влияят ли медикаментите, които се одобряват за въздържане на простатната хиперплазия, върху половите благоприятни условия на пациента?

- Едни от медикаментите, които всекидневно се одобряват при уголемена простата, са по този начин наречените алфа-блокери. Основният им механизъм на деяние е да провиснал мускулчетата на изхода на пикочния мехур. Когато тези мускулчета се провиснал, се основават условия спермата да навлезе в пикочния мехур. Това е по този начин наречената ретроградна еякулация, която не се изхвърля на открито, а влиза в пикочния мехур и със идната нереалност човек я отделя. Получава се прекъсване на спермоотделянето. Това е краткотрайно събитие, единствено до момента в който се одобряват тези лекарства. Когато те се спрат, естественото спермоотделяне се възвръща. Но – това не води до затруднена ерекция или до усложнен сексуален контакт или до понижено предпочитание за сексуален контакт. Другата група лекарства, които се употребяват за лекуване на простата, това са 5-алфа редуктазните инхибитори, които имат хормонален механизъм на деяние. Те понижават стойностите на тестостерона. При тези медикаменти има изследвания, които демонстрират, че изключително при по-възрастни мъже е допустима появяването на полова дисфункция. Но тя още веднъж не е в резултат на уголемената простата, а на медикамента.

- Оперативното унищожаване на простата трансформира ли половата функционалност?

- Не. При оперативното унищожаване на доброкачествено уголемената простата изцяло се резервира половата функционалност на мъжа. Когато се прави интервенция за премахване на простатата, наклонността е да се правят по този начин наречените нервосъхраняващи интервенции, при които самата простата се отделя точно, без да се визира съдово-нервния вързоп, който има значение за еректилната функционалност на пениса. Целта на тези интервенции е точно да се запази половата активност на мъжа. Единственото, което той не може да прави след отстраняването на простата е, че не може да създава сперма.

- Как стоят обаче нещата, в случай че уголемяването на простата се окаже злокачествено?

- При злокачественото нарастване на простатата медикаментите, които се употребяват, са много по-драстични като деяние. При тях е доста по-ясно изразено това понижаване на половата активност, само че то отново е резултат от действието на медикаментите, а не на болестта. При злокачественото увеличаване на простата размерът на интервенциите всекидневно е много по-голям, спрямо доброкачествените случаи. Въпреки това в множеството случаи половата функционалност още веднъж може да бъде непокътната.

- Операциите на уголемена простата, които правите в Болница „ Тракия “ от този тип ли са?

- Да, ние правим щадящо премахване на простатната хиперплазия по ендоскопски път. Прилагаме международния „ Златен стандарт “ за тези интервенции, като използваме биполярен плазмен резектор. Той е извънредно щадящ, с минимална кръвозагуба и със относително къса дълготрайност на интервенцията. Излишната тъкан се отстранява посредством изпаряване с електрическа плазма. Възможно е уголемената простата да се оперира и с разнообразни типове лазери. Предимството при тях е, че интервенцията протича по-безкръвно, минус е, че процедурата продължава доста по-дълго, в сравнение с с плазмена резекция. В Болница „ Тракия “ върша интервенции с биполярен резектор към този момент над 9 години, употребявайки най-съвременна инсталация с видеосистема с висока резолюция на облика. Операцията продължава към час. Не се постановат кръвопреливания. Следоперативно се носи катетър 24 часа, който се смъква на идващия ден и пациентът се изписва.

- Какво ще посъветвате пациентите, които страдат от уголемена простата и виждат разстройства в половите си функционалности?

- Еректилната дисфукция се дефинира като феномен, в който вземат участие няколко системи – съдова, ендокринна, мозъка, прочувствената сфера. Всяко едно нарушаване, при която и да е от тези сфери, може да докара до нарушавания в половата интензивност и благоприятни условия. При такива нарушавания е доста значимо да се търси повода, която е довела до еректилната дисфункция. Защото тя постоянно е признак за някакво доста по-сериозно заболяване от рода на захарен диабет, атеросклероза, хипертония и други. Препоръчително е пациент с такива проблеми да бъде прегледан от лекари с разнообразни специалности, които да открият същинската причина и да подхващат вярното лекуване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР