Eдин немного коментиран разстрел преди 20 години все пак остава

...
Eдин немного коментиран разстрел преди 20 години все пак остава
Коментари Харесай

Гяволето разстрелян заради Пламен Галев?!

Eдин немного коментиран разстрел преди 20 години въпреки всичко остава незабравим – убийството на престъпно проявения Ангел Стефанов-Гяволето от Дупница.

Както и десетки други изтезания, тази също не е разкрита. Носи почерка на убийци, изпълняващи мокра поръчка. Запомнящото се в тази ситуация е, че за жертвата споделят, че е единственият човек, който се е осмелил да опре револвер в главата на Пламен Галев, единия от Братя Галеви. Това е една от версиите за убийството на Гяволето, която не е потвърдена.
Престъплението
12 януари 2004 година, 22,40 ч., Дупница. 28-годишният Ангел Стефанов е в тузарския си джип " Фолксваген Туарег " пред гаража си в блок в кв. " Бистрица ". Докато паркира, по предното стъкло на колата се изсипва дъжд от патрони. 9 от тях го уцелват – два пронизват главата му, а останалите 7 – горната част на тялото. Мъжът умира на място. Според експертизите изстрелите са създадени от към метър.

Разследващите допускат, че може би Гяволето е познал идващ към него мъж и е бил спокоен или просто не е обърнал внимание. Във всеки случай откриването на огън по джипа от близко е било изненадващо и той не е имал късмет да реагира. Говори се, че съседи чули свистенето на патрони, само че никой не е излязъл на открито. Тялото на убития е намерено часове по-късно от служители на реда.
Досие
Починалият в автомобила си Ангел Стефанов е прочут на органите на реда с осъществените от него многочислени обири и грабежи, оповестява пресцентърът на Министерство на вътрешните работи. През 1996 година Стефанов бяга от постройката на съда в Дупница, до момента в който се гледа дело, по което е обвинен. В Италия е наказан на 5 година затвор за обир. На 13 март 2001 година е върнат в България за доизтърпяване на наказването в Бобовдолския затвор, откъдето излиза против гаранция при започване на октомври същата година.

Близък е до Иво Карамански. Купува кръчма от някогашните барети Пламен Галев и Ангел Христов, жена му пък е сестра на близка другарка на Пламен Галев. Започва да внася коли от Италия.
Версии
Отмъщение е най-вероятният претекст за убийството на Ангел Стефанов, декларират от дупнишката полиция след закононарушението. Една от версиите за показния разстрел е утежняване на връзките на Гяволето с Братя Галеви, само че не е потвърдена. В общественото пространство само е известно изказването на кикбоксьора Георги Трушев пред в. " Вяра ", съгласно който хората на Пламен Галев са направили мократа поръчка. Трушев е първи братовчед на Стефанов.

" Единственият човек, който е опирал револвер в главата на Пламен Галев, е точно Гяволето. Аз се удивлявам на неговата храброст, Гяволето беше един от доближените на Братя Галеви, само че той вървеше против тях ", твърди Трушев. Според него повода е канал за проститутки. " Но не толкоз жриците на любовта, колкото огромната упоритост на Гяволето да господства му изяде главата. Искаше повече власт и територии, а това беше недопустимо за офицерите и Гяволето беше пратен на оня свят ", споделя Трушев.

Той разказва Стефанов като доблестен човек, който обичал да оказва помощ. Трушев даже се бил с няколко мъже, които обидили паметта на братовчед му.

" Никой не може да наскърбява мой родственик, мой другар. Клаха ме с моторна резачка, срязаха ми мускула на десния крайник, взеха преднина, само че това е краткотрайно ", споделя Трушев, сочейки татуировката на дясната си ръка, на която написа: " Бог прости, аз не! ".

Разследващите издигат и друга версия за убийството на Гяволето – възмездие от пернишката автомафия, тъй като е предал на полицията бандата на Васил Борчев-Борчо. Групата на Борчо пречела на бизнеса с крадени коли, който Гяволето желал да развива, считат служители на реда. Затова Стефанов издал съперниците, с цел да си разчисти територия. Тази версия също не е потвърдена, както и подозренията, че Стефанов може да е станал жертва на систематизиране на наркотеритории.
Издирван
След мистериозната гибел на единия от Братя Галеви - Ангел Христов, в този момент интернационално търсен е единствено Пламен Галев. Бившите барети бяха в неопределеност от 2012 година, откакто избягаха зад граница, с цел да не излежат присъди от по 5 година затвор за присъединяване в проведена незаконна група и изнудване.

В началото на юни 2023 година гръмна новината, че Ангел Христов е умрял във вилата си в дупнишкото с. Ресилово. Прокуратурата образува две следствия – за аргументите за гибелта му и за вещно укривателство, т.е. кой го е укривал и какъв брой време. Аутопсията сподели, че причина за гибелта е инфаркт. Вещното укривателство няма да бъде разкрито, както и по какъв начин Христов е влезнал в страната, считат служители на реда.

Ако Пламен Галев все пък бъде открит в миналото или се разкае и върне в страната, той ще би трябвало да излежи присъдата си. Никой не чака да опише за връзките си както с политици, по този начин и с престъпно проявени, измежду които е бил и Ангел Стефанов-Гяволето.
Имението в Ресилово на офшорка
Изграденият върху близо 10 декара парцел в Ресилово към този момент е на офшорна компания и околните на Галеви заплащат наем.

От общината в Сапарева баня споделили за БНР, че ползвателите не дължат за парцела никакви суми за налози и такси. На името на Пламен Галев и Ангел Христов в Ресилово не се води нищо, стана ясно от решението на Окръжния съд в Кюстендил по делото за конфискуване на имуществото на Братя Галеви, което продължи 8 година След това решение в интерес на страната са отнети парцели и пари за 2,47 млн. лева

Мария Кадийска, " "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР