Един най-големите ни празници Рамазан Байрам беше посрещнат с празнични

...
Един най-големите ни празници Рамазан Байрам беше посрещнат с празнични
Коментари Харесай

Мюсюлманите посрещат Рамазан Байрам с празнични програми, главният мюфтия гостува на Якоруда

Един най-големите ни празници Рамазан Байрам беше посрещнат с празнични стратегии в цялата страна.
Главният мюфтия доктор Мустафа Хаджи гостува на тържеството в Якоруда дружно с районния мюфтия на Благоевград Осман Кутрев, общинския кмет Беди Осман, кметовете на всички обитаеми места и ръководителите на читалища в Общината.
В рамките на празничното събитие беше показана културна стратегия, която включва традициите на мюсюлманската общественост у нас.
Духовният лидер на мюсюлманите в България честити празника на всички вярващи и насочи дуа насладата и щастието да бъдат част от атмосферата на всеки дом през тези дни.
Д-р Мустафа Хаджи акцентира, чекултурни мероприятия като това в Якоруда са образец за опазването на идентичността и културата на мюсюлманите.
Главният мюфтия прикани вярващите да не престават да следват повелителите на Всевишния през цялата година.,пишат от основното мюфтийство

В София джамията " Кадъ Сейфуллах ефенди " още веднъж се оказа тясна да побере всички вярващи, които пожелаха да участват на Байрам намаз.
Новата джамия в Кърджали също беше изпълнена с вярващи. В нея Байрам намаз кланяха и районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, и кметът на Кърджали доктор инж. Хасан Азис.
Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед гостува в Историческата джамия в Ловеч.
В проповедта си той приказва за религиозната символика на празниците и смисъла на Рамазан Байрам и Курбан Байрам за мюсюлманската еднаквост. Председателят на Висшия мюсюлмански съвет акцентира, че персоналният и социалнят аспект на Байрамите би трябвало да бъдат в равновесие.
Ведат Ахмед прикани вярващите, сближавайки се със Създателя ни, да се сближат и с хората.
Районно мюфтийство - Велико Търново взаимно с Мюсюлманското настоятелство в село Петко Славейково провежда празненство по случай Рамазан Байрям.
Честването на огромния ни празник стартира незабавно след Байрам намаз с осъществявания на фолклорния състав на с. Ряховците и специфична стратегия с песни и стихотворения на децата от Коран курсовете.
Вярващите се събраха на площада в селото за почерпка с саралия, баница и чай, приготвени от дамите в селото.
Официални посетители на събитието бяха районният мюфтия на Велико Търново Нутфи Нутфиев, кметове и регионалният ръководител на Движение за права и свободи - Габрово Ердоан Узунов.
В обръщението си районният мюфтия на Велико Търново честити Рамазан Байрам.
" Нека този празник, който ни учи на мъдрост и състрадание, ни направи още по-добри и виновни, с цел да живеем във взаимно почитание и дружно да работим за просперитета на нашата община ", съобщи Нутфи Нутфиев.
Той пожела на всички посетители на празника и техните фамилии здраве, мир, религия, благополучие, топлота и уют в домовете им.
За втора поредна година мюсюлманите от България в Лондон отслужиха дружно намаза за Рамазан Байрам.
Празничният намаз, Хутбето и лекцията бяха водени от координатора на Главното мюфтийство за Европа Мустафа Избищали и началникa на отдел " Иршад " Ахмед Хайрола.
Повече от 135 мюсюлмани от разнообразни краища на България се събраха в джамията на Диянета в Лондон.
В английската столица Мустафа Избищали съобщи специфичните поздрави на доктор Мустафа Хаджи.
Мюсюлманското вероизповедание честити на всички вярващи Рамазан Байрам!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР