Един на всеки петима европейци е изложен на шумово замърсяване

...
Един на всеки петима европейци е изложен на шумово замърсяване
Коментари Харесай

Доклад: Милиони европейци са засегнати от шумово замърсяване

Един на всеки петима европейци е изложен на шумово замърсяване - проблем, който се чака да нарасне през идващите години заради засиления пътен трафик и урбанизацията, оповестяват ДПА и Франс прес, базирайки се на отчет на Европейската организация за околна среда (ЕАОС).

Според създателите му към 113 милиона души, да вземем за пример, са наранени от дълготрайни равнища на звук от трафика.

Бързите темпове на урбанизация значат, че от ден на ден хора са били изложени на високи равнища на звук, макар напъните за регулирането им, предава Българска телеграфна агенция.

Броят на хората, изложени на високи равнища на звук, е бил постоянен основно сред 2012 и 2017 година Това значи, че няма възможност Европа да понижи шумовото замърсяване през 2020 година до равнища, предложени от Световната здравна организация (СЗО).

Пътният трафик е посочен като главен източник на шумово замърсяване в Европа, следван от железопътния трафик, авиацията и индустрията. Железопътният звук визира към 22 милиона души, до момента в който 4 милиона души са изложени на високи равнища на авиационен звук.

Излагането на шумово замърсяване е обвързвано с няколко здравословни казуса, измежду които сърдечносъдови болести и даже преждевременна гибел. Дългосрочното излагане на звук от заобикалящата среда предизвиква към 12 000 преждевременни смъртни случая всяка година в европейския район, се показва в отчета.

Други проблеми са нарушаванията в съня, засягащи над 6 милиона души. При децата, изложени на мощен звук в учебно заведение, се следи влошена дарба за четене.

Мерките за понижаване на равнищата на шума в градовете включват замяна на по-стари пътни настилки, по-добро контролиране на трафика и въвеждане на ограничавания на скоростта до 30 километра в час.

Друго средство за понижаване на шума от трафика е окуражаването на хората да се придвижват пешком, с велосипед или с електрически транспортни средства. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР