Един на всеки десет европейци е бил подведен при покупка

...
Един на всеки десет европейци е бил подведен при покупка
Коментари Харесай

Проучване: Българите най-често купували фалшиви стоки в интернет

Един на всеки 10 европейци е бил измамен при покупка онлайн, демонстрира взаимно изследване на EUIPO и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Най-много излъгани консуматори обаче има в България - 19%, следвани от Румъния - 16% и Унгария - 15 на 100. Най-малко проблем с онлайн търговията имат Швеция и Дания.

Според данните на Евростат през 2020 година над 70% от европейците са пазарували онлайн. Според изследването 1/3 от европейците (33%) са изпитвали подозрения дали закупен от тях артикул е автентичен.

Подправените артикули съставляват 6,8% от вноса в Европейски Съюз на стойност 121 милиарда евро и обгръщат всички браншове: козметика, играчки, вино и питиета, електроника, облекло и даже пестициди. Те могат да породят съществени опасности за здравето и сигурността на потребителите, по-конкретно посредством излагане на нездравословни химикали и други рискове, написа в изследването.

Цифровото пиратство също е прелъстителен пазар за нарушителите. Налице са обилни загуби при IP малкия екран (IPTV) — телевизионно наличие, което се получава посредством интернет връзка. Всяка година доставчиците на противозаконна IPTV в Европейски Съюз печелят съвсем 1 милиарда евро, като нанасят щета на основателите на наличие и на законните предприятия.

Подправянето се отразява освен на потребителите, само че нанася обилни вреди и на стопанската система на Европейски Съюз, и по-специално на дребните и междинните предприятия (МСП). Според оповестеното от EUIPO всяка четвърта дребна или междинна компания в Европа твърди, че е потърпевша от нарушаване на интелектуалната благосъстоятелност, като единствено в България този дял е 39,7%.

Най-често дребният бизнес губи от оборот, известност или конкурентно преимущество.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР