Един милион българи са без зъби ! Шокиращите данни от

...
Един милион българи са без зъби ! Шокиращите данни от
Коментари Харесай

1 милион българи оцеляват без зъби

Един милион българи са без зъби! Шокиращите данни от изследване на Българския зъболекарски съюз бяха оповестени на днешния Световен ден на оралното здраве. Според резултатите 20% от хората над 60 години не могат да разчитат на горната челюст, а 17% -нямат зъби на долната. Други 13 на 100 нямат нито един зъб в устата си.

Денят на оралното здраве бе маркиран на доста места в страната, само че формалната част бе в Пловдив, защото през 2019 година градът е Европейска столица на културата, а българското мото на събитието е „ Здравето е просвета. Здравето на устата е просвета. “

Стряскащи са данните и при по-младите хора. Българите на възраст 34-44 години имат 17 наранени от кариес зъба, от които 6 са извадени. Средно с по 6 зъба с кариес са 18-годишните, като 70 на 100 от младежите у нас има проблеми и с венците. 70% от хлапетата до 6 години са най-малко с един кариес, а 80 на 100 от подрастващите до 12 години имат минимум един непрекъснат негоден зъб.  

„ Покрай демократичните промени забравихме за профилактиката. Освен това българите доста обичат сладкото. А захарта е камшик. Тя е идеалната храна за микроорганизмите, които са съществена част от зъбната плака ”, уточни пред TrafficNews.bg д-р Николай Шарков, ръководител на Българския зъболекарски съюз.

Според него обаче напоследък се следи една положителна наклонност с помощта на Държавната стратегия за профилактика на оралното здраве при децата. „ Тази стратегия е под егидата на Министерство на здравеопазването. Тя работи прелестно. Целта е децата да се научат вярно да си мият зъбите, да одобряват хигиената на устата като неразделна част от общата хигиена на индивида. И към този момент съумяваме. Проучване, извършено от Факултета по дентална медицина в Пловдив, сочи, че в Смолян към този момент има спад на кариесите в съответните възрастови групи. Здравната просвета на българина пораства ”, регистрира доктор Шарков.

Неговият съвет е още в първите дни след раждането на бебето, родителите да почистват устната му празнина след всяко кърмене с марля с дестилирана вода. С появяването на първите зъбки пък би трябвало да се посети ортодонт, който да даде всички правила за опадване здравето на устата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР