Един месец остава до изборите, а днес е първият официален

...
Един месец остава до изборите, а днес е първият официален
Коментари Харесай

На старта на третата кампания - кой, колко и на къде?

Един месец остава до изборите, а през днешния ден е първият формален ден на предизборната акция.

За дни до неотдавна самотната кандидатура на президента Румен Радев за втори мандат се обкръжи със , а с изключение на идната президентската акция, партиите също се стягат за избори . Изборите за народни представители и президент и вицепрезидент да бъдат. Това ще са и първите в историята на България парламентарни избори, които ще се проведат дружно с президентските. А пък парламентарни избори тази година ще се проведат за трети път , откакто партиите и в 45-то и в 46-то Народно събрание не можаха да сформират държавно управление.

На фона на продължаваща Коронавирус рецесия, икономическата неустановеност в страната, растящи цени третите избори у нас ще

Стигайки дотук, всеки един от нас се пита малко или доста и в този момент какво...?

Кой къде се намира на финалната права? Кой е съумял да натрупа позитиви, кой негативи? Предстоящата акция ще промени ли публичните настройките или спечелилите ще останат едни и същи, отбелязвайки шах и мат, или ще се появяват нови изненади?
анкета
Ще отидете ли да гласувате на 14 ноември?
Да, гласоподавам постоянно Ако времето е положително за разходка Това ще им е за финален път Още се двоумя За какво? Ако от изборите зависеше нещо…
Да, гласоподавам постоянно

Ако времето е положително за разходка

Това ще им е за финален път

Още се двоумя

За какво? Ако от изборите зависеше нещо…

Разглеждаме последните изследвания на публичните настройки от разнообразни проучвания на социологическите организации.

, направено сред 8 - 15 септември 2021г., 51.7% от пълнолетните жители заявяват подготвеност да вземат участие в идващите парламентарни избори, а 55.4% - в президентските. към този момент 52.7% от българите считат да гласоподават на идните президентски избори, а 47.6% - на изключителните парламентарни. Според социологическата организация се оправдават упованията, че избори 2 в 1 водят до повишение на изборната интензивност

ГЕРБ се е настанила на първото място с 23.1% от гласовете на твърдо решилите да гласоподават на изборите и остава на устойчива дистанцията пред останалите, като даже бележи растеж от 2% по отношение на резултата си от месец преди този момент (21.1%).

Оспорвана е борбата за второ място сред Българска социалистическа партия (16.8%) и " Продължаваме промяната " на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%).
 Снимка 550289
Източник:

Най-големи вреди продължава да търпи спечелилият от изборите на 11 юли, Има Такъв Народ, към който имаше и най-големи неосъществени упования. В началото на септември партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 процентни пункта по отношение на резултата си от парламентарните избори, разумно губше първото място, а към този момент през октомври заема четвърто или пето място.

На старта на акцията " Демократична България " (10.9%, която губи още по отношение на месец по-рано) е на алегорична преднина пред партията на Слави Трифонов (10.4%). И двете обединения обаче страдат съществено от отлив на гласоподаватели към новия план на някогашните служебни министри.

Движение за права и свободи резервира обичайните си позиции - 9.6% и е шестата партия, която ще влезе в идващия парламент, както през септември месец, по този начин и през октомври месец, съгласно " Алфа Рисърч ".

Седем партии биха влезнали в идващото Народно заседание - с една повече от предходното в. Формацията към Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян отново прескача бариерата от 4%, въпреки и да се намира на ръба.

По чертата за влизане в Народното събрание остават " Възраждане " с 3,3%, Вътрешна македонска революционна организация с 2,2%. Останалите претенденти за гласа ни са систематизирани под други с 4,6%.
 Снимка 550290
Източник:

Заявката на новата групировка " Продължаваме промяната " ясно я изстрелва на второто място, изпреварвайки освен съперниците си ИБГНИ и Демократична България, само че даже и Българска социалистическа партия. В най-голяма степен новата партия адресира електорат, който другояче би дал своя вот за " Демократична България ". Немалко и от гласоподавателите, които биха били или към този момент са били външна страна на Има Такъв Народ, в този момент също се ориентират към новата групировка. Но даже и последователи на Българска социалистическа партия, а даже и на ГЕРБ демонстрират интерес към новата партия.

демонстрират, че лидерското място е на ГЕРБ с 24.4%. По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи обединения съгласно тяхната електорална тежест. Първата група е тази на " ИТН " (17.5%) и Българска социалистическа партия (16.6%). Като втора група се обрисуват Движение за права и свободи (9.3%), групировка към Петков и Василев (9.1%) и Демократична България (8.5%). В трета група, която остава под парламентарната преграда, само че с резултат над 1% се включват " Изправи се! Ние идваме " (3.8%), Възраждане (2.9%) и Вътрешна македонска революционна организация (2.2%).

53% от всички интервюирани заявяват, че ще упражнят правото си на глас на идните парламентарни избори. 35% от обществото правят оценка позитивно работата на служебния кабинет, до момента в който 44% са на противоположното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена позитивно от 46%, до момента в който 35% дават негативна оценка.
 Снимка 550288
Източник:

" Екзакта Рисърч Груп " мери публичното мнение в интервала от 6 до 12 октомври. Като водачи на парламентарния избор засича към този момент ГЕРБ, а за второто място се борят три партии - " Продължаваме промяната " (ПП), " ИТН " (ИТН) и Българска социалистическа партия. Над 4-процентовата преграда за влизане в Народното събрание са също " Демократична България " и Движение за права и свободи, само че отвън Народното събрание остават " Изправи се.БГ! Ние идваме " и патриотичните обединения.

Точно преди старта на акцията своето проучване показаха и от Центъра за разбори и маркетинг.

В него ГЕРБ се радват на доверието на 24,2% от твърдо решилите да гласоподават. На второ място съгласно изследването са Българска социалистическа партия с 15,8%, а третото заема партията на Петков и Василев " Продължаваме промяната " с 12,8%. Следват Има Такъв Народ 11,7%, Движение за права и свободи - 11%, " Демократична България " - 10,3%. " На кантара за влизане в Народното събрание са от обединението на Манолова и Хаджигенов " Изправи се БГ! Ние идваме! " с надалеч по-скромните 3,2%.

И една графика на " Барометър " от изследването им от средата на септември месец за лукс:
 Снимка 550291
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР