Един малък инструмент, малко по-голям от куфарче, вече надеждно изпомпва

...
Един малък инструмент, малко по-голям от куфарче, вече надеждно изпомпва
Коментари Харесай

Кутия с размерите на куфарче вече произвежда кислород на Марс

Един дребен инструмент, малко по-голям от куфарче, към този момент надеждно изпомпва О2 от марсианската атмосфера, оповестява „ Сайънс Алерт “.

Марсианската атмосфера в настоящето си положение въобще не е подобаваща за земляните. Тя е над 100 пъти по-рядка от земната и се състои най-вече от въглероден диоксид. Всеки човек, който се опита да диша, скоро ще се окаже, че въобще не може, осведоми " Дарик ".

MIT’s MOXIE Experiment Reliably Produces Oxygen On Mars
— MarsToday (@marstoday)

Това е първата проява на преработката на запаси на място за човешка приложимост на друга планета - създавайки опция за генериране на въздух за дишане за човешка задача до Червената планета.

Нарича се MOXIE ( " Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization (ISRU) Experiment " ) и конфигуриран в търбуха на марсохода на НАСА " Perseverance ", той употребява развой, наименуван електролиза, с цел да раздели марсианския въглероден диоксид на въглероден оксид и О2.

Между февруари 2021 година, когато „ Perseverance “ кацна, и края на 2021 година MOXIE създаде О2 седем пъти - и ще продължи да го прави, споделят откривателите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР