Един мафиот разкрива мръсните тайни на турското правителство и видеата

...
Един мафиот разкрива мръсните тайни на турското правителство и видеата
Коментари Харесай

Мафиотският скандал в Турция: какво издава той за турската душевност?

Един мафиот разкрива мръсните секрети на турското държавно управление и видеата му в Ютюб стават вирални. Защо турците изпитват наслаждение от това " воайорство "? Какво издава триумфът на Седат Пекер за турската психика?

Видеозаписите, които мафиотът Седат Пекер разгласява в обществените мрежи, държат цяла Турция напрегнат. До момента той е пуснал девет видеа в Ютюб и всяко едно става вирално, пораждайки шумни заглавия в медиите. В тях Пекер повдига ужасяващи обвинявания против известни политици от ръководещата партия и хора от близкото обграждане на властта: твърди, че са забъркани в убийства, изнасилвания, трафик на опиати, корист със служебно състояние и други престъпни действия.

Видеата на мафиота Пекер, които нормално се появяват в неделя, докарват цяла Турция до възторг. От началото на май до момента няма друга тематика, която да е провокирала повече безредици в Турция. Психиатърът Илкер Кючюкпарлак счита, че казусът " Пекер " разкрива значими черти от турската психика. В изявление за Дъждовни води той изяснява за какво видеата на мафиота се гледат по близо 100 милиона пъти и какво тъкмо притегля хората към този вид разкрития.

Телевизията и воайорският нагон

" Има едно положение на духа, което бихме могли да назовем " порнографско ". Интересуват ни въпроси като: какви разкрития се вършат, кой е притиснат до стената, какво се случва зад затворените порти? С това се задоволява воайорски интерес - да можем да забележим какво се е случило там, където нашият взор другояче не прониква. Хората изпадат във екстаз от многото имена на такива, които са " оцапани " - министри, предприемачи и други Пекер лепи на тези хора грозни прякори, наскърбява ги, заплашва ги. Затова в необятни елементи от обществото вероятно царува вдъхновение от наличието на видеата. От всичко това може да се зароди дори благосклонност към мафиота ", споделя Илкер Кючюкпарлак.

В последна сметка, споделя по-нататък психиатърът, се поражда един тип " прочувствено облекчаване ", от това, че хората съпреживяват нещо, което се е случило зад непроницаемите стени на " елитните среди ". " Много телевизионни излъчвания, които хората в Турция гледат със буен интерес, се базират точно на воайорски нагони. Такова е да вземем за пример риалити шоуто " Survivor ". В него също постоянно се появяват видеа с разнообразни разкрития, което поражда голяма динамичност, подбудена от задоволяването на воайорски настройки и трансформира предаването във феноменално телевизионно събитие. Мисля, че видеата на Седат Пекер основават същата динамичност ", споделя психиатърът Илкер Кючюкпарлак.

Дали тази податливост към воайоризъм не е обвързвана с повреденото възприятие на правдивост в обществото? " Тази персона до неотдавна се е изказвала в интерес на държавното управление по всякакви манифестации - от името на ръководещите е заплашвал критиците на властта, че " ще се къпе в тяхната кръв ". Разкритията на един инсайдер постоянно имат тежки последствия. Те са достоверни, тъй като човек от вътрешната страна изважда на показ част от истината и в същото време признава своята лична виновност ", изяснява Кючюкпарлак.

" Пекер умее да инструментализира страстите "

Симпатията, която някои турци изпитват към Седат Пекер, може да се изясни по следния метод, споделя той: " Пекер е добър оратор, той умее да инструментализира страстите. Той е достоверен: демонстрира гняв там, където е подходящо, и се разчувства толкоз, колкото е належащо. Това е тъкмо същата тактичност, която употребяват и водачите на секти. Всичките им речи съдържат известна доза страст, а наличията тогава избледняват. " А на кои усеща залага Пекер в своите видеа?

" Пекер е ту ядосан, ту развеселен, а от време на време даже занимателен. Демонстрира увереност. Понякога акцентира какъв брой огромно е персоналното му страдалчество и влиза в ролята на жертва. След това още веднъж го превзема гневът и така нататък - това имам поради, когато споделям, че инструментализира страстите. Той непрекъснато мени настроенията си - първо демонстрира горест и тъга, след това внезапно избухва по този начин пламенно в гняв и яд, че никой не е в положение да сметне Пекер за жертва или за човек, който е изгубил играта ", споделя психиатърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР